Skip to main content

Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση καμικάζι στη Λιβύη (vid)

Η ομάδα έβαλε φωτιά σε τμήμα του κτηρίου στην έδρας της Λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής στην Τρίπολη, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ».

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη έπειτα από εισβολή ομάδας μαχητών, που περιελάμβανε δύο καμικάζι βομβιστές, στην έδρα της Λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής στην Τρίπολη.

Η ομάδα έβαλε φωτιά στο κτήριο, με τις δυνάμεις ασφαλείας να δίνουν μάχη για τον έλεγχό του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Χάλεντ Όμαρ.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται τρεις εργαζόμενοι της επιτροπής και τέσσερα μέλη των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είδα ο ίδιος δύο καμικάζι βομβιστές ... φώναζαν Αλλάχου Άκμπαρ (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος)», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είδε στο έδαφος ανθρώπινα μέλη που ανήκαν στους βομβιστές.

«Ένας καμικάζι βομβιστής ανατινάχθηκε μέσα στην επιτροπή και οι άλλοι έβαλαν φωτιά σε τμήμα του κτηρίου. Εμείς (το προσωπικό) βρισκόμαστε τώρα έξω από το κτήριο, ενώ οι άνθρωποι της ασφάλειας αντιμετωπίζουν το επεισόδιο».

Τα γραφεία της Λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής βρίσκονται στη συνοικία Γουτ Αλ Σάαλ, δυτικά του κέντρου της Τρίπολης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Η εκλογική επιτροπή ενέγραφε στους καταλόγους της ψηφοφόρους ενόψει των νέων εκλογών που ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν στη Λιβύη πριν από το τέλος του χρόνου.

Η επίθεση της Τετάρτης ήταν η πρώτη του είδους στην Τρίπολη έπειτα αρκετά χρόνια. Αν και η ασφάλεια στη Λιβύη παραμένει ασταθής, η βία στην πρωτεύουσα περιορίστηκε πρόσφατα στις τοπικές συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων ομάδων.

Στη χώρα επικρατεί χάος μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι από αντάρτες μαχητές που υποστηρίζονταν από αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη: από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, από την άλλη, μια αρχή που ασκεί την εξουσία της στην ανατολική Λιβύη, με την υποστήριξη του ισχυρού και αμφιλεγόμενου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Πηγή/Φώτο: Twitter