Skip to main content

Τόσκας: Τα Εξάρχεια θα γίνουν όπως οι άλλες γειτονιές

Χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές ομάδες που ειναι ενεργές αυτή την στιγμή «ουρά της παλιάς τρομοκρατίας, που θα εξαλειφθούν».

Μήνυμα ότι τα Εξάρχεια θα γίνουν όπως και οι υπόλοιπες γειτονιές έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη του στον Alpha.

Διευκρίνισε όμως ότι δεν γίνεται σε μία μέρα και κυρίως δεν μπορεί να γίνει με βία επί δικαίων και αδίκων, απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα σπάσει το άβατο των Εξαρχείων μέσα σε 24 ώρες.

«Ό,τι γίνει, δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα ερημωθεί η περιοχή και να επωφεληθούν κάποιοι που θα αγοράσουν τα ακίνητα. Δεν πάμε να εξυπηρετήσουμε τους αγοραστές, αλλά τους κατοίκους της περιοχής», είπε ο κ. Τόσκας.

Χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές ομάδες που ειναι ενεργές αυτή την στιγμή «ουρά της παλιάς τρομοκρατίας, που θα εξαλειφθούν».

Σε ό,τι αφορά τυχόν τζιχαντιστές στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός είπε οτι «δεν υπάρχουν πυρήνες στην χώρα μας» και τόνισε ότι η ελληνικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τις ξένες υπηρεσίες, ενώ η Αστυνομία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριών στους χώρους προσφύγων και μεταναστών ούτως ώστε αν προσπαθήσουν να περάσουν τζιχαντιστές στην Ευρώπη, όταν πέσουν τα προπύργια τους όπως η Μοσούλη και η Ράκα, να τους αποτρέψει.

Για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, με αφορμήματα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο Παρίσι, καθώς και αυτά που εντοπίστηκαν απο τις ελληνικές αρχές, ο κ. Τόσκας δήλωσε οτι είναι «μικρής έκτασης και έντασης ενέργειες», που όμως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι η ομάδα που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα είναι ουρά της παλιάς τρομοκρατίας, η οποία εξαλείφθηκε και κοντεύει να μηδενιστεί, αλλά θέλει να δείξει ότι ακόμα υπάρχει» δήλωσε ο κ. Τόσκας, και συνέχισε: «Δεν υπάρχει 17 Νοέμβρη, δεν υπάρχει Επαναστατικός Αγώνας, η Ρούπα συνελήφθη από αυτή την κυβέρνηση. Οι μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες δεν υπάρχουν πια».

Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις με μολότοφ και τις καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων στα μέσα μεταφοράς, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν ενδείξεις για συμφέροντα» πίσω απο αυτές και τόνισε οτι η Αστυνομία εξετάζει όλες τις επριπτώσεις.

Ανέφερε επίσης οτι μεγάλο πλέγμα αστυνομικών έχει απλωθεί σε χώρους που έχουν χαρτογραφηθεί, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα συλλάβουν τους δράστες.

Για τις καταλήψεις, με αφορμή τις τελευταίες επιχειρήσεις στου Ζωγράφου και στα Πατήσια, ο αναπλήρωτης υπουργός δήλωσε ότι «όπου υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι και υπάρχουν απαιτήσεις απο τους ιδιοκτήτες, θα εκκενωθούν».

Για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επεμβάσεις στις καταλήψεις, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί παίρνουν εντολές από τον πρωθυπουργό και επεσήμανε ότι «η Δημοκρατία και η Αριστερά έχουν κανόνες», εκφράζοντας την πεποίθηση οτι αυτή είναι και η κυρίαρχη άποψη του κόμματος.

Ο κ. Τόσκας απάντησε επίσης για την ομάδα «Ρουβίκωνας» και τις διάφορες ενέργειες που κάνει τελευταία. «Έχει υπερβεί τα όρια σε πολλές περιπτώσεις. Θα αντιμετωπιστεί σκληρά αν συνεχίσει με αυτή την τακτική. 'Αλλο ακτιβισμός και άλλο σπασίματα και υπέρβαση των ορίων», είπε.
Για τον Αρτέμη Σώρρα δήλωσε ότι «πολύ σύντομα ο συγκεκριμένος κύριος θα συνοδεύεται από πολλούς αστυνομικούς», ενώ ο αστυνομικός που τον συνόδευε κατά τις εμφανίσεις του «θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της πράξης του».