Skip to main content

Τόσκας για ΜΑΤ και συνταξιούχους: Ατυχής συγκυρία, ήπια τα δακρυγόνα

Τα δακρυγόνα είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή κάποιων καταστάσεων, είπε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας το όλο περιστατικό «ατυχή συγκυρία»

 «Τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να υπήρξε συνδυασμός ατυχών συγκυριών και ατυχών χειρισμών, αλλά δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο να κατηγορείται για υπερβολές στα θέματα καταστολής και στη χρήση αστυνομικής βίας».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη, για την πρόσφατη επίθεση των ΜΑΤ σε συνταξιούχους διαδηλωτές και αποδίδοντας το σχετικό περιστατικό σε «συνδυασμό ατυχών συγκυριών ή ατυχών χειρισμών»

«Από την παρούσα θέση έχω αποδείξει πως σέβομαι κα υπηρετώ την ανάγκη προστασίας των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι οδηγίες και εντολές μου», συνέχισε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε:

«Δεν κουκουλώνω εγώ καταστάσεις. Η πολιτική ευθύνη βέβαια ανήκει σε μένα… Προσπαθούμε η καταστολή να γίνεται με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο».

«Κάποιοι τσαλαπατήθηκαν»

Ειδικότερα, είπε πως «η συγκέντρωση άρχισε στις 12.00’ έξω από το Υπουργείο Εργασίας, συνεχίστηκε και έφτασε εδώ, απ’ έξω από τη Βουλή και την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της πορείας με την αστυνομική δύναμη ξαφνικά από το πλήθος περίπου τριακόσια άτομα έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς απωθώντας τους».

«Κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφριά και από τους αστυνομικούς και ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επενέβησαν κάποιοι από τις δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης. Η εντολή που είχαν ήταν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις ασπίδες. Επειδή κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, έγινε περιορισμένη χρήση από τις λεγόμενες «φυσούνες» και εκτόξευσαν πολύ περιορισμένη ποσότητα δακρυγόνων», συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Γι’ αυτό θα παρακαλούσα να μην συγχέουμε γεγονότα του παρελθόντος όπου έγινε μαζική χρήση με μια περιορισμένη χρήση όπως αυτή, που και αυτή, αν θέλετε, κακώς έγινε, αλλά ήταν πολύ περιορισμένη, γιατί αλλιώς καταφεύγουμε σε εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα και τα συμπεράσματα που απαιτούνται αυτή τη στιγμή, για να βελτιωθεί η κατάσταση».

«Το ηπιότερο μέσο τα δακρυγόνα»

Αναφερόμενος στη χρήση δακρυγόνων, ο κ. Τόσκας επισήμανε πως «έχει γίνει πολλή συζήτηση κατ’ επανάληψη σ’ αυτόν τον χώρο και εκτός αυτού του χώρου και στα μέσα ενημέρωσης. Παρότι είναι μέσα στις διεθνείς προδιαγραφές και στις προδιαγραφές που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή κάποιων καταστάσεων».

«Ατυχής συγκυρία»

«Όπως ξέρετε, δεν "κουκουλώνω" εγώ καταστάσεις και το είδατε από τη πρώτη ημέρα που ανέλαβα αυτό το Υπουργείο. Βέβαια, η πολιτική ευθύνη ανήκει σε εμένα και θα έλεγα η κάθε ευθύνη στο Υπουργείο», ανέφερε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι «στο θέμα της αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων, οπωσδήποτε η Αστυνομία έως ένα βαθμό χρησιμοποιεί την καταστολή. Προσπαθούμε να γίνεται με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο».

«Τέλος, σε ό,τι φορά τις διαδηλώσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, νομίζω ότι ο όποιος έλεγχος αυτών των εκδηλώσεων γίνεται με την ελάχιστη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Η συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να ήταν ένας συνδυασμός ατυχών συγκυριών ή αν θέλετε και ατυχών χειρισμών, αλλά δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το Υπουργείο να κατηγορείται αυτή τη στιγμή για υπερβολές σε ό,τι αφορά τα θέματα της καταστολής και τα θέματα της υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας», συνέχισε ο υπουργός.

«Νομίζω ότι όλος ο κόσμος έχει καταλάβει τον ήπιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα διάφορα θέματα, την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το κοινό έγκλημα και φυσικά και τις κόκκινες γραμμές που βάζουμε σε κάποιες περιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Τόσκας.