Skip to main content

Τοποθέτηση Διακορυφαίας Βαλβίδας στην Euromedica Γενική Κλινική

Για πρώτη φορά τοποθετήθηκε διακορυφαία βαλβίδα στην Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης από τον καρδιοχειρουργό Βασίλη Γουλιέλμο.

του Δρ. Βασίλη Γουλιέλµου*

Ποιος δεν ξέρει για το περίφηµο µπαλονάκι της καρδιάς; Αναφέρεται στη θεραπεία των αγγείων της καρδιάς και γίνεται αντί της επέµβασης bypass. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια χρησιµοποιούµε και επεµβάσεις «βαλβίδας µπαλονάκι». Πρόκειται για βαλβίδες, οι οποίες κατ’ αρχάς αναφέρονται στη βλάβη της αορτικής βαλβίδας. Συγκεκριµένα, µε τη βοήθεια καθετήρων, µια διπλωµένη, τυλιγµένη βαλβίδα περνάει είτε από την αρτηρία του ποδιού είτε από µια µικρή τοµή τριών εκατοστών κάτω από τη θηλή του µαστού από την κορυφή της καρδιάς και τοποθετείται στη θέση της αορτικής βαλβίδας. Τότε φουσκώνει το µπαλόνι και η βαλβίδα ξετυλίγεται στη θέση της άρρωστης βαλβίδας. Η άρρωστη βαλβίδα µένει στη θέση της µονίµως ανοιχτή, ενώ ανοιγοκλείνει η καινούργια βαλβίδα.

Τέτοιες επεµβάσεις κάνουµε στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, µε µεγάλη επιτυχία. Αυτές οι βαλβίδες έχουν όµως ένα µειονέκτηµα: είναι πάρα πολύ ακριβές. Πληρώνονται, βέβαια, από τα Ταµεία, χρειάζονται όµως ειδική έγκριση. Οι διακαθετηριακές βαλβίδες, οι βαλβίδες µπαλονάκι, δεν γίνονται για όλους τους ασθενείς διότι από τη µία µεριά είναι πάρα πολύ ακριβές και κοστίζουν µια περιουσία στα ασφαλιστικά ταµεία και από την άλλη µεριά δεν αντέχουν τόσο πολύ στο χρόνο όσο οι συµβατικές βαλβίδες, οι µεταλλικές ή οι βιολογικές, τις οποίες τοποθετούµε µε τις ενδοσκοπικές τεχνικές. Για τον λόγο αυτό τις προβλέπουµε για ασθενείς, οι οποίοι είναι βαριά πάσχοντες και για τους οποίους ο κίνδυνος µιας συµβατικής επέµβασης θα ήταν πάρα πολύ µεγάλος. Πρώτοι στην Ελλάδα, τοποθετήσαµε µια καινούργια βαλβίδα µέσα σε µια παλιά προσθετική βαλβίδα για πάθηση της µιτροειδούς σε µιαν ασθενή 78 ετών, η οποία ήταν πολύ βαριά άρρωστη και δεν θα µπορούσε να αντεπεξέλθει σε µια συµβατική επέµβαση. Η επέµβαση κράτησε γύρω στα 20 λεπτά. Σε λίγες ηµέρες η ασθενής έφυγε, για να πάει σπίτι της...  

Εντυπωσιακό είναι πάντα το αισθητικό αποτέλεσµα. Στην περίπτωση της αορτικής βαλβίδας έχουµε µια µικρή τοµή στη µεσότητα του στέρνου, αρκετά κάτω από τη σφαγή και µήκους µόλις 6-8cm. Στην περίπτωση της τριγλώχινας, της µιτροειδούς βαλβίδας και στη σύγκλιση της µεσοκολπικής επικοινωνίας µια µικρή τοµή της τάξεως των 5-8cm. Σε θηλυκούς ασθενείς το αποτέλεσµα είναι ακόµα πιο εντυπωσιακό µια και ο δεξιός µαστός πέφτει επάνω στη µίνι θωρακοτοµή έτσι ώστε να µη φαίνεται απολύτως τίποτα. Μετά από εµπειρία ετών µπορούµε µε σιγουριά να πούµε ότι πρόκειται για ασφαλείς τεχνικές που όµως διαρκούν πάντα περισσότερο από ότι οι συµβατικές τεχνικές και προϋποθέτουν ύπαρξη υποδοµής αλλά και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Η ελαχιστοποίηση της επεµβατικότητας της χειρουργικής γίνεται ιδιαίτερα αποδεκτή από τους ασθενείς κυρίως λόγω της χαµηλής νοσηρότητας αλλά και του άριστου αισθητικού αποτελέσµατος. Όταν συγκρίνουµε αυτές τις επεµβάσεις µε τις διαδερµικές τεχνικές έχουµε ως επιπλέον πλεονεκτήµατα την απουσία της ακτινοβολίας έτσι ώστε να αποτελούν µια πραγµατική εναλλακτική λύση στις επεµβατικές µεθόδους.   
Τα βήµατα της καρδιοχειρουργικής τα τελευταία χρόνια θα µπορούσαµε να πούµε ότι είναι µεγάλα, αλλά γίνονται µε µικρές τοµές. Οι επεµβάσεις αυτές είναι ακόµα καινούργιες στον τόπο µας, αλλά ευχόµαστε ότι µε το χρόνο θα κερδίσουν την αποδοχή και του Έλληνα γιατρού. Θέλοντας να προβλέψω το µέλλον, κάποια στιγµή, αυτές οι σήµερα µοντέρνες τεχνικές θα κυριαρχήσουν στην ελληνική ιατρική. Όταν όµως καθιερωθούν και γίνονται καθηµερινά πια από όλους τους καρδιοχειρουργούς, καινούργιες τεχνικές θα φανούν στον ορίζοντα, για να αντικαταστήσουν τις σηµερινές µοντέρνες αλλά τότε πια παλιές τεχνικές. Μια κάθε µέρα πιο µοντέρνα καρδιοχειρουργική δίνει στο γιατρό µεγαλύτερη αίσθηση επιτυχίας και στον ασθενή ταχύτερη ανάρρωση, κα περισσότερη υγεία.  

*Αναπλ. Καρδιοχειρουργικής Πανεπ. Δρέσδης Γερµανίας Υπεύθυνος του Καρδιοχειρουργικού Τµήµατος της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης