Skip to main content

Τοπαλίδης: Δεν αποδεχόμαστε πρακτικές που κηλιδώνουν τον αγώνα μας

Εμείς από τη πρώτη στιγμή καταδικάσαμε απερίφραστα την επίθεση στο πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

"Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τέτοιες ενέργειες και τέτοιες πρακτικές, οι οποίες κηλιδώνουν τον αγώνα μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", για την επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

"Εμείς από τη πρώτη στιγμή καταδικάσαμε απερίφραστα την επίθεση στο πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης", υπογράμμισε ο κ. Τοπαλίδης σημειώνοντας το ότι και στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αγία Σοφίας, "με συμμετοχή 5.000 και πλέον ατόμων με την παρουσία τόσο του δημάρχου, όσο και του περιφερειάρχη, υπουργών, βουλευτών, αυτοδιοικητικών με κεντρικό ομιλητή τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ", όπως και στην πορεία που ακολούθησε και κατευθύνθηκε από την Εγνατία προς το τουρκικό προξενείο "δεν έγινε το παραμικρό".

Ο προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη στοχοποίηση πολιτών ποντιακής καταγωγής, λόγω του περιστατικού. "Και εγώ προσωπικά διαφωνώ με τον κ. Μπουτάρη. Θα καλούσα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που διαφωνούν με τον κ. Μπουτάρη να το δείξουν με τα μέσα που τους παρέχει η δημοκρατία μας. Από εκεί και πέρα όμως το χειρότερο, το πιο λυπηρό όλων είναι η στοχοποίηση των Ποντίων από μέρος και της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι είναι αυτή η φυλετική ομάδα", ανάφερε.

"Αυτά είναι τα πρώτα στάδια της γενοκτονίας, όταν δηλαδή προσπαθούμε να αποδομήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση, του μέλους αυτής της φυλετικής ομάδας με χαρακτηρισμούς, με λογικές συνολικής ευθύνης που ουσιαστικά αναφέρονται σε όλο το κομμάτι της ομάδας και αντιλαμβάνεστε ότι το επόμενο στάδιο είναι τα πογκρόμ, εν πάση περίπτωση όλο αυτό που ακολούθησε της απερίφραστα καταδικαστέας επίθεσης στον κ. Μπουτάρη", σημείωσε.

"Προφανώς ο οργανωμένος ποντιακός κόσμος δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τέτοια φαινόμενα, τέτοιες πρακτικές και τέτοιους ανθρώπους. Εμείς είμαστε ακτιβιστές στο ζήτημα της γενοκτονίας, είμαστε εθελοντές και ως εκ τούτου προφανώς ο αγώνας μας περιορίζεται από αυτή μας την ιδιότητα, δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την ελληνική εξωτερική πολιτική", πρόσθεσε.