Skip to main content

Τον Σταύρο Ψυχάρη τίμησε το Πατριαρχείο

Στις τάξεις των οφικιάλιων αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου χειροθέτησε σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον δημοσιογράφο Σταύρο Ψυχάρη.
Στις τάξεις των οφικιάλιων αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου χειροθέτησε σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον δημοσιογράφο Σταύρο Ψυχάρη, εκδότη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» και πρόεδρο του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη», σε τελετή που έγινε στον πατριαρχικό ναό του Άγιου Γεωργίου στο Φανάρι, παρουσία του ηγουμένου της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιου, του Ελληνα υφυπουργού Οικονομίας Μάρκου Μπόλαρη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

«Έχομεν και το ευχάριστον γεγονός ότι αι τάξεις των οφικιάλιων του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου επλουτίζονται με ένα εκλεκτόν νέον μέλος, τον εντιμολογιώτατον κ. Σταύρον Ψυχάρην, διακεκριμένον άνθρωπον του πνεύματος, δημοσιογράφον υψηλού κύρους και εκδότην», είπε ο Πατριάρχης, προσφωνώντας τον νέο άρχοντα και αναφέρθηκε στη θητεία του ως πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

«Ειργάσθη φιλοπόνως και επιτυχώς δια την πολυμερή και πολύτροπον ενίσχυσιν των σεπτών αγιορειτικών μοναχικών καθιδρυμάτων, δια την εξασφάλισιν ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων δια τα απαραίτητα μεγάλα κτητορικά και αναστηλωτικά έργα, όπως επίσης ειργάσθη φιλοτίμως δια την διασφάλισιν των ιερών κειμηλίων, τα οποία αποτελούν μοναδικήν κληρονομίαν του ευσεβούς ημών Γένους, αλλά και τιμαλφή στοιχεία του παγκοσμίου πολιτισμού, και συνέβαλεν εις την κατά πάντα εξύψωσιν του ονόματος και του κύρους της αγίας Αθωνικής Πολιτείας παγκοσμίως», είπε ο Πατριάρχης.

«Ο αγαπητός κ. Ψυχάρης επαξίως ηγαπήθη τα μάλα υπό των Αθωνιτών Μοναχών απ’ άκρου εις άκρον της ιεράς Χερσονήσου, αι προσευχαί των οποίων, καθώς και αι ημέτεραι πατρικαί και Πατριαρχικαί, τον συνοδεύουν πάντοτε διάπυροι», ανέφερε ακόμα ο κ. Βαρθολομαίος και εξήγησε το αξίωμα με το οποίο τιμήθηκε ο κ. Ψυχάρης, το οφίκιον του «Αρχοντος Πρωτονοταρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

«Νοτάριοι ήσαν οι γραμματείς και πρακτικογράφοι των Αγίων Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων. Παραλλήλως, οι βασιλικοί Νοτάριοι «του Σεκρέτου», «των Ασηκρητειών» και «της Σακέλλης», ήσαν ανώτεροι αυτοκρατορικοί αξιωματούχοι με ποικίλας εξουσίας, εξικνουμένας από την γραμματείαν των επισήμων εγγράφων του Κράτους, μέχρι την επιμελητείαν του στρατεύματος, την φροντίδα των οικονομικών παρά τω αρμοδίω Λογοθέτη (δηλ. υπουργώ) έως και την επιτήρησιν της επιβολής της τάξεως και του νόμου εις τα «Θέματα», δηλ. τας διοικητικάς Περιφερείας της Αυτοκρατορίας. Ούτοι πάντες είχον επί κεφαλής τον Πρωτονοτάριον», είπε ο Πατριάρχης

Απαντώντας, ο κ. Ψυχάρης τόνισε ότι είναι βαθιά συγκινημένος, γιατί, όπως είπε, «ο θεός ηυδόκησε να βιώσω την ημέρα αυτή».

Ωστόσο, αναρωτήθηκε αν πράγματι είναι άξιος «τέτοιας τιμής και εύνοιας». Σημείωσε, τέλος, ότι αποδέχεται την απονομή της διακρίσεως «ως ανάθεση αποστολής».