Skip to main content

Τον Σεπτέμβριο ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Σημαντική καθυστέρηση παρουσιάζει η υλοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. Αναθέρμανση της οικονομίας
Σημαντική καθυστέρηση παρουσιάζει η υλοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες η αρμόδια υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, διαβεβαίωνε για φήφισή του πριν το καλοκαίρι.

Στόχος του, πάντως, είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων από το 2011 και μετά με ιδιαίτερο βάρος στο ψηφιακό περιεχόμενο κάθε νέας επένδυσης, όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Παράλληλα, η κα Κατσέλη υπογράμμισε πως προβλέπεται αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας μετά την πάροδο δύο ετών. «Για να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, θαέπρεπε να είχαν μπει οι βάσεις γι΄ αυτή την αναθέρμανση πριν 2-3 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε μέσα στο 2010», συνέχισε η υπουργός, «είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη προσαρμογή που καλούνται να κάνουν και την ίδια στιγμή να βάλουμε τις βάσεις για μία ανταγωνιστική οικονομία του μέλλοντος του 2012, του 2013, οπότε και προβλέπεται σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας».

Ακόμη, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στις δράσεις του ΥΠΟΙΑΝ περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, που θακατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προβλέπεται να έχειψηφιστεί σε δύο εβδομάδες.

Η κα Κατσέλη τόνισε ότι το πλαίσιο χρηματοδότησης ύψους 110 δις για τα επόμενα τρία χρόνια που εγκρίθηκε χθες αποτελεί ένα δίχτυ ασφάλειας για κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών της χώρας μας, το οποίο μας δίνει τα περιθώρια για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και εξόδου από την κρίση.

Επιπλέον, περιέγραψε τρεις στόχους της οικονομικής πολιτικής, στους οποίους μπορούν να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΠΕ. «Ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με πολύ σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 13 μονάδων του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία. Δηλαδή περιορισμό της δαπάνης άνω των 30 δισ.».

Δεύτερος βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων και τρίτος είναι η διαφάνεια και λογοδοσία στη διακυβέρνηση. «Για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, το υπουργείο Οικονομίας έχει σε προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά τέσσερις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές προμήθειες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και στενή παρακολούθηση και ψηφιακή παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων», τόνισε η κα Κατσέλη.

«Ο κεντρικός στόχος φέτος είναι ουσιαστικά να αποπληρώσουμε τις οφειλές προς επιχειρήσεις και προς τρίτους από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια που έχουμε του ΕΣΠΑ, για τρέχοντα προγράμματα», τόνισε η υπουργός Οικονομίας, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία της: «Για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία θα αναπτυχθούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες οριζόντιας διακυβέρνησης και ευρυζωνικά δίκτυα».