Skip to main content

Έως τέλος του έτους τα θεμέλια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Για την κατασκευή του Μουσείου απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα, στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου γράφτηκε η αρχή του τέλους για τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν, σήμερα το απόγευμα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θανάσης Βούρδας,  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, η διαδικασία για την έγκριση από το ΣτΕ και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

"Είχαμε μια συνάντηση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και προχωρά η διαδικασία στα χρονικά όρια που είχαμε θέσει.Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί εάν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα έως τα τέλη του Οκτώβρη τότε αμέσως θα προχωρήσουν και οι οικοδομικές άδειες" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "μέσα στη χρονιά θα μπει και ο θεμέλιος λίθος".

"Κάθε βήμα είναι θετικό", σχολίασε από την πλευρά του, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, εκφράζοντας την ευχή να προχωρήσουν τα πράγματα, όπως τα περιέγραψε ο κ. Μπουτάρης.
Πριν από τη σύσκεψη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας είχε διαβεβαιώσει οτι μέσα στον Νοέμβριο του 2017, με ορίζοντα αποπεράτωσης «το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2019», αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχίζας, το επόμενο στάδιο -όπως αυτό προβλέπεται από τον σχετικό νόμο (σ.σ. Ν.3891)- «είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αναφέρει τους πολεοδομικούς όρους, καθώς και τους όρους δόμησης», κάτι που εκτιμάται ότι «θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΟΣΕ, πως «μέσα στο 2017 θα έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες, ενώ πιθανό είναι να προηγηθούν άδειες για τα θέματα θεμελίωσης, ώστε τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν να εκτελούνται τα πρώτα έργα εκσκαφών του συγκεκριμένου έργου».

Σύμφωνα με τη ΓΑΙΟΣΕ, η έναρξη των συγκεκριμένων πρόδρομων εργασιών, δηλαδή των «γεωτεχνικών μελετών και των εκσκαφών για τις θεμελιώσεις», θα σημαίνει και μια μεταμόρφωση του εκεί ευρισκόμενου εμπορικού σταθμού, αλλά και της δυτικής εισόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως τονίζει ο κ. Σχίζας, ενώ ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου «τόσο σε επίπεδο εργασιών όσο και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του Μουσείου» το αργότερο στις αρχές του 2019, «όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στη γερμανική Βουλή».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ τόνισε πως στην ταχεία διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την εξέλιξη ενός έργου αυτού του μεγέθους συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό και η συνάντηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην οποία συζητήθηκε και η πορεία του σχετικού σχεδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν κάνει τα αποκαλυπτήρια πλακέτας, η οποία πρόκειται να τοποθετηθεί στο Μουσείο. Τότε, ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει τον κ. Νετανιάχου και την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ολόθερμα την ίδρυση και δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ευχαριστώντας για τη συμβολή τους, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τους δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ΓΑΙΟΣΕ που παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο για την ανέγερση του Μουσείου.

"Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτήν την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αποτελεί και μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί ή θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή" είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός.

Για την κατασκευή του Μουσείου απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος. Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν το 2017 και τα υπόλοιπα εντός του 2018. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του μουσείου, όπως έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ο κ. Μπουτάρης, αναμένεται να δοθούν από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", αλλά και από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες).

Η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Τελ Αβίβ και Βερολίνο. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα, αναμένεται να ανεγερθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε ακίνητο του σιδηροδρομικού εμπορικού σταθμού, σ' έναν συμβολικό τόπο απ' όπου ξεκίνησαν τα τρένα θανάτου για 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.