Skip to main content

Τον Ιούλιο το δημόσιο έδωσε 1,1 δισ. από το χρωστούμενα στους ιδιώτες

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πλέον από το 3ο μνημόνιο, να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους ιδιώτες από τις δόσεις του μηχανισμού στήριξης.

Την έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές, από τον προηγούμενο μήνα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούλιο διατέθηκε για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα το ποσό του 1,109 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των οφειλών έφτανε στο τέλος του Ιουνίου στο ποσό των 5,91 δισ. ευρώ ή τα 7,22 δισ. ευρώ με την προσθήκη και των οφειλών από επιστροφές φόρου.

Όπως εξηγεί η Ναυτεμπορική, πρόκειται για τη δέσμευση που υπάρχει στο 3ο μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση υποχρεούται με τα κεφάλαια που λαμβάνει από τις δόσεις της δανειακής σύμβασης ένα μέρος να το διαθέσει για την εξόφληση χρεών προς τους ιδιώτες. Μάλιστα, ορίζεται και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, το οποίο λήγει στο β τρίμηνο του 2017 και είναι αρκετά φιλόδοξο, δεδομένου ότι προβλέπει πως σε λιγότερο από ένα έτος (έως τον Ιούνιο του 2017) θα διατεθεί στην αγορά το ποσό των 6,7 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων προβλέψεων προϋποθέτει την ομαλή εκταμίευση των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης, που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να περνάει τις εξετάσεις των αξιολογήσεων.

Αναλυτικότερα, από το ποσό που έχει καταβληθεί τον Ιούνιο με την υποδόση που αποδεσμεύτηκε με την 1η αξιολόγηση, ύψους 7,5 δισ., οι προβλεπόμενες ροές των πληρωμών ήταν οι ακόλουθες:

- 500 εκατ. μέσα στον Ιούνιο και 800 εκατ. για τον Ιούλιο. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τον Ιούλιο καταβλήθηκε το ποσό του 1,1 δισ. σωρευτικά

- 500 εκατ. για τον Αύγουστο
- 800 εκατ. για τον Σεπτέμβριο.

Εφόσον, ολοκληρωθεί η υπο-αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και καταβληθεί η υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, οι επόμενες καταβολές είναι:

- 800 εκατ. τον Οκτώβριο

- 800 εκατ. τον Νοέμβριο και

- 200 εκατ. τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, δηλαδή, έως το τέλος του έτους εφόσον οι αξιολογήσεις ολοκληρωθούν στην ώρα τους, στην αγορά θα «πέσουν» 4,4 δισ. ευρώ.
Επίσης, μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2017, είναι προγραμματισμένες οι εκταμιεύσεις 1,3 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και επιπλέον 1 δισ. ευρώ στο β τρίμηνο, οπότε και ολοκληρώνεται και αυτός ο κύκλος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι η συσσώρευση χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αποτελεί πάγια τακτική στις τελευταίες δεκαετίες, κάθε φορά που το Δημόσιο αντιμετωπίζει ταμειακές δυσκολίες ή έπρεπε, παλαιότερα, να αποκρύψει ελλείμματα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το μνημόνιο επιβάλλει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ώστε η κυβέρνηση να μην μπορεί να παρεκκλίνει και να χρησιμοποιήσει αλλού ποσά που προορίζονται για τα ληξιπρόθεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα γίνεται νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών, αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τον μηχανισμό στήριξης. Αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της διαδικασίας αποπληρωμής, δεν υπάρχουν, υπό την έννοια ότι τα συγκεκριμένα ποσά πλέον εγγράφονται στον προϋπολογισμό του φορέα (κεντρική κυβέρνηση ή φορείς κ.λπ.) την ώρα που αυτά είναι απαιτητά. Δηλαδή, μια δαπάνη 100 εκατ., η οποία «γεννήθηκε» τον Μάιο 2015, αυτή εγγράφεται στον προϋπολογισμό ως ποσό, παρότι δεν έχει εξοφληθεί. Η διαδικαστική αυτή αλλαγή έγινε με παρέμβαση της τρόικας από το 2012, καθότι οι αναβολές των πληρωμών χρησιμοποιούνταν ενίοτε για να καλύπτονται και να μετατίθενται σε βάθος χρόνου ελλείμματα.