Skip to main content

Τον Ερντογάν βαρύνει η σφαγή, όποιος κι αν είναι ο δράστης

Από την στιγμή που ο κ. Ερντογάν εκθεμελίωσε τον στρατό για να μεταβάλει το κράτος από κοσμικό σε ισλαμικό, έθεσε τις βάσεις διάσπασης της χώρας του.

Ο κ. Ερντογάν, στην παρανοϊκή μεγαλομανία του να καταστεί και τυπικώς Σουλτάνος στην Τουρκία, με Βεζίρη έναν υποχείριό του, ως έσχατο όπλο υφαρπαγής των ψήφων των Κούρδων, που τις στερήθηκε το καλοκαίρι και έχασε το κόμμα του τις εκλογές, χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό.

Όταν λέμε «εκφοβισμό» στην Τουρκία δεν εννοούμε απειλές και εκβιασμούς, αλλά συνοδεύεται με βία και εν πολλοίς με αίμα. Παραβίασε την εκεχειρία που ίσχυε με το ένοπλο αντάρτικο των Κούρδων, βομβάρδισαν τα αεροπλάνα κουρδικά χωριά στη νοτιοανατολική Τουρκία, με θύματα αμάχους, και ανεμπόδιστος στρατός και αστυνομία σκότωνε όποιον Κούρδο ήθελε, άνευ λόγου, ακόμη και ανήλικα παιδιά.

Αυτή η τακτική άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, επειδή ήταν αποτέλεσμα πανικόβλητης σκέψης. Ίσως άλλες φορές, να έφερνε αποτελέσματα, αλλά από την στιγμή που ο κ. Ερντογάν εκθεμελίωσε τον στρατό για να μεταβάλει το κράτος σε ισλαμικό από κοσμικό που ήταν, αλλά και με τους Κούρδους να έχουν οργανωθεί κατά την ανάπαυλα, τα πράγματα δεν οδηγούνται εκεί που νόμιζε ο Τούρκος πρόεδρος. Απεναντίας, έθεσε τις βάσεις διάσπασης της χώρας του.

Οι αναγνώστες της Voria.gr, που τυχαίνει να παρακολουθούν αυτήν την στήλη, ίσως θυμούνται ότι πολλές φορές, και ήδη από το 2010, έχω γράψει επακριβώς ότι «το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου προόρισται να διαλύσει την Τουρκία». Όπως και ότι τόσο η οικονομία της, όσο και ο στρατός της, είναι «φούσκα» που θα σκάσει σύντομα, κι εξηγούσα τους λόγους.

Είναι απορίας άξιον επομένως, γιατί αυτές τις διαπιστώσεις δεν τις έκαναν οι διπλωμάτες μας, αλλά και οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τον πολιτικό σχολιασμό, ενώ απεναντίας υπήρξαν περιπτώσεις που υμνούσαν το κωμικοτραγικό αυτό δίδυμο. Υπάρχει μάλιστα Έλληνας δημοσιογράφος, με πολλών ετών θητεία στα Μέσα, που όχι μόνο συνέγραψε βιβλίο-ύμνο για τον κ. Ερντογάν, αλλά με δηλώσεις του κατά την παρουσίαση ευχήθηκε «να είχε και η Ελλάδα έναν Ερντογάν»!

Χαρακτηριστικότερη όμως είναι η περίπτωση του κ. Νταβούτογλου. Η έκδοση του βιβλίου του «Στρατηγικό Βάθος» στην ελληνική γλώσσα, αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα ως να ήταν η Βίβλος. Εμβριθείς αναλύσεις, δημοσιεύματα, πάνελ με γνωστά ονόματα, έπαιρναν στα σοβαρά ένα «ανθρωπάκι» που ζει στην σκιά του αυθέντη, και για τον οποίον μέσα στην τουρκική Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «είναι ο μεγαλύτερος ηλίθιος υπουργός εξωτερικών που είχαμε, ακόμη και από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Όταν όμως ο «μεγαλύτερος ηλίθιος» συναντιόταν με Έλληνες αξιωματούχους, έβλεπες στο πρόσωπό τους την ευφροσύνη που ένιωθε ο ραγιάς όταν ο αγάς του έδινε λουκούμι.

Δυστυχώς, κι ενώ τα γεγονότα έχουν αποδείξει το χαμηλό (νοητικό και ηθικό) επίπεδο του διδύμου που κυβερνά την Τουρκία, εμείς συνεχίζουμε την ίδια τακτική. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Ν.Δ. συλλυπήθηκαν τους κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου προσωπικώς, για την προχθεσινή τραγωδία. Καλώς συλλυπήθηκαν, αλλά το κείμενο έπρεπε να είναι διατυπωμένο με αοριστία, λόγω του ότι το εν λόγω δίδυμο είναι υπεύθυνο για την σφαγή. Μπορεί να πρόκειται για προβοκάτσια (Από τουρκικές προβοκάτσιες γνωρίζουμε. Από αδιαφορία για ανθρώπινο αίμα, επίσης.

Από απάνθρωπη συμπεριφορά της Αστυνομίας, της ΜΙΤ και των παρακρατικών οργανώσεων, το ίδιο]. Γιατί βιάστηκαν οι Έλληνες να συλλυπηθούν υπόπτους;

Αλλά, εάν δεν είναι προβοκάτσια, και δράστες είναι κάποιοι μοναχόλυκοι τζιχαντιστές, από μίσος στους Κούρδους που τους κατατροπώνουν στην Συρία, τότε το δίδυμο είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Ο κ. Ερντογάν δεν εξέθρεψε τους τζιχαντιστές, ακόμη και με άνοιγμα γραφείων στις μεγάλες τουρκικές πόλεις για προπαγάνδιση του ισλαμικού κράτους;

Ξεχωρίζω μόνον την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ [πέρα από τη διγλωσσία, άλλα να λέει η κυβέρνηση και άλλα το κόμμα], η οποία μετά από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στο Συνέδριο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το καθεστώς Ερντογάν είναι υπόλογο για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή».