Skip to main content

Κεραυνοί Τόμσεν για αφορολόγητο, κλειστά επαγγέλματα και δημόσιο

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να φθάσει το ΑΕΠ της χώρας στα προ της κρίσης επίπεδα, τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ - κρίσης επίπεδα του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της, επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πόλ Τόμσεν μιλώντας σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως είπε, η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Σύμφωνα με το Σκάι, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά «το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».

Παράλληλα χαρακτήρισε φοβερή την αντίσταση που καταγράφεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στην ομιλία του, ο Τόμσεν επεσήμανε πως “μόνο 5 από τις 16 αξιολογήσεις έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ υπήρξε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των Θεσμών λόγω της πολιτικής κρίσης στην χώρα”.

Μάλιστα, στο σημείο εκείνο, ο Τόμσεν παρουσίασε μια διαφάνεια που περιέγραφε χρωματικά το πώς η πολιτική αντίδραση επιδρούσε στην εφαρμογή των προγραμμάτων χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Επέμεινε στην άποψη ότι η Ελλάδα για χρόνια απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες. Όπως σημείωσε, οι συντάξεις ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει στο 2%.

Κατακεραύνωσε το ελληνικό φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι άνω του 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους, καθώς εξαιρούνται, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Απόλυτα αμετακίνητος παρέμεινε και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης, μακροπρόθεσμα, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου αυτό να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο, που έκανε ο κ. Τόμσεν παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα, για υπερβολική προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε την Ελλάδα τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα.

Ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε με θετικά λόγια στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, καθώς τόνισε ότι αυτή η αριστερή κυβέρνηση έχει λάβει γενναίες αποφάσεις, που δεν συμβαδίζουν, πάντοτε, με το ακροατήριό της.