Skip to main content

Τόμας Βίζερ: Οι τέσσερις όροι για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Οι 4 όροι για την έξοδο στις αγορές το ΄16 αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το φορολογικό, τη φορολογία των αγροτών και τα δημοσιονομικά μέτρα.

Μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αν το 2016 θέλει να βγει στις αγορές, στέλνει ο Τόμας Βίζερ σε συνέντευξη του στην "Realnews".

Ο επικεφαλής του Euro Working Group, θεωρεί το εν λόγω σενάριο εφικτό, αν τηρηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες, όπως παράλληλα θεωρεί εφικτή και μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι τέσσερις όροι που θέτει για την έξοδο στις αγορές το ΄16 αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το φορολογικό, τη φορολογία των αγροτών και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα περάσει η κυβέρνηση με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.   

Αναφορικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης εκτιμά ότι οι συζητήσεις με το Ταμείο θα είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ θα απαιτήσει να ληφθούν μέτρα σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως και την λήψη θαρραλέων και εις βάθος αλλαγών σε μια σειρά από θέματα.   

Σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς, ο επικεφαλής του EWG, θεωρεί ότι δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους, όπου "στο πλαίσιο αυτό, όπως ξέρετε, θα πρέπει να ληφθούν οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις που αποτελούν πρόκληση για τις ελληνικές αρχές", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Wieser, δηλώνει άγνοια για όσα ακούγονται εσχάτως, περί ελάφρυνσης του χρέους υπό την προϋπόθεση ενός τέταρτου μνημονίου, αναφέροντας ότι "κανείς στην ΕΕ, απ’ όσο γνωρίζω, δεν ενδιαφέρεται να καταλήξουμε σε ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι πάντες θα είναι ευτυχείς αν περιορίσουμε τα προγράμματα στα τρία".

Τέλος, ερωτηθείς αν βλέπει την Ελλάδα να εισέρχεται σε νέο κύκλο πολιτικών προβλημάτων, λόγω των μέτρων που θα πρέπει να περάσει μια κυβέρνηση με πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών, απάντησε, "ποτέ δεν βλέπω, έρχονται πάντα ως μια έκπληξη…".