Skip to main content

Toυρκία: 'Eνας αστυνομικός και τρεις αντάρτες νεκροί στo Ντιγιάρμπακιρ

Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ωστόσο οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι έγινε από δύο μέλη του ΡΚΚ

Ένας αστυνομικός και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ την Τρίτη μετά από αιματηρά επεισόδια μεταξύ ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, άλλος ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην πόλη Νουσάιμπιν.

Σε τμήματα του Ντιγιάρμπακιρ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 03:00, η οποία επεκτάθηκε μετά το πρωί. Πυρά και εκρήξεις ηχούσαν σε όλη την πόλη, ενώ αστυνομικοί με τεθωρακισμένα οχήματα καλούσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στην πόλη Σιρνάκ, άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον οδοφραγμάτων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν στην επίθεση της Άγκυρα εξαπολύοντας τη Δευτέρα σειρά αεροπορικών επιδρομών, κυρίως στον ορεινό όγκο Καντίλ του Ιράκ, όπου βρίσκονται βάσεις των ανταρτών του PKK.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επιτελείο υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν 45 αντάρτες, καταστράφηκαν δύο αποθήκες οπλισμού και δύο θέσεις ρουκετών Κατιούσα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο ορισμός του τρομοκράτη πρέπει να διευρυνθεί και στους «υποστηρικτές» της τρομοκρατίας. Διότι «το να είναι κάποιος βουλευτής, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, συγγραφέας ή στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης δεν μεταβάλει την πραγματικότητα ότι το ίδιο πρόσωπο είναι τρομοκράτης».

Οι συγκρούσεις έγιναν στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ωστόσο στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι έγινε από δύο μέλη του PKK.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το ένα από τα δύο μέλη του PKK που διέπραξαν την επίθεση, ήταν η Σεχέρ Τσαλά Ντεμίρ. Η 24χρονη σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίστηκε μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, είχε ενταχθεί στο PKK το 2013. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον δεύτερο καμικάζι.

Σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 233 συλλήψεις Κούρδων σε όλη την Τουρκία.