Skip to main content

Το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και οι αξιολογήσεις

Η κυβέρνηση μπροστά στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς στην ενέργεια, στον πληθωρισμό και στις αξιολογήσεις της οικονομίας

Από το οικονομικό επιτελείο έχουν ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο ότι οι πιο «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ενέργειας αρχίζουν να αποστέλλονται στα νοικοκυριά.

Επίσης έχουν ενημερώσει ότι το πρόβλημα είναι ήδη τεράστιο για τις επιχειρήσεις, όπου υπολογίζεται ότι το ενεργειακό κόστος, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Κάποιες από αυτές, θεωρείται δεδομένο ότι πλέον θα αρχίσουν να μετακυλίουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Γι' αυτό και το οικονομικό επιτελείο περιμένει πληθωρισμό άνω του 5% για σύνολο του πρώτου εξαμήνου φέτος.

Εννοείται ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία αναχωμάτων σε αυτό το κύμα θα συνεχισθεί. Υπολογίζεται ότι μόνο μέσα στο τελευταίο τετράμηνο η κυβέρνηση επιδότησε τον λογαριασμό ρεύματος με 700 εκατ. ευρώ για να περιορίσει την επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις υπέρογκες αυξήσεις.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις έχουν επιπτώσεις στη γενικότερη εικόνα της οικονομίας κι έρχονται μάλλον στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης, ξεκινούν τον «χορό» των εκθέσεων τους για την ελληνική οικονομία, για φέτος.

*Η αρχή έγινε με τη Fitch στις 14 Ιανουαρίου,

*Η συνέχεια ανήκει στην DBRS στις 18 Μαρτίου

*Η σκυτάλη περνά στην S&P στις 22 Απριλίου.

*Η Moody's δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το πρόγραμμά της, αλλά αναμένεται να «χτυπήσει» κοντά στον Μάιο.

Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων ξεκινάει και πάλι με τη Fitch στις 8 Ιουλίου και συνεχίζεται με την DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, τη S&P στις 21 Οκτωβρίου και τη Moody's κάπου τον Νοέμβριο.