Skip to main content

Το βραβείο Καρλομάγνου σε έναν Άγγλο ευρωπαϊστή

Ο ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας δεν είναι και τόσο γνωστός όσο ο Πάπας Φραγκίσκος που πήρε πέρυσι το βραβείο αλλά θεωρείται ένας ακραιφνής ευρωπαϊστής

Ο βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρντον Ας δραστηριοποιήθηκε για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά δεν τα κατάφερε. Την απόφαση των συμπατριωτών του για Brexit την χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη αποτυχία της πολιτικής του ζωής. Σήμερα, στο Άαχεν τιμάται με το φημισμένο ευρωπαϊκό βραβείο Καρλομάγνου για την προσφορά του στην ιδέα της Ευρώπης.

Μετά τον Πάπα βραβεύεται ένας ιστορικός

«Για μας έχει μεγάλη σημασία, που ο Γκάρντον Ας είναι ένας Άγγλος ευρωπαίος ή ένας ευρωπαίος Άγγλος που επί τρεις δεκαετίες παρακολούθησε όλη την ευρωπαϊκή ενοποίηση», εξήγησε ο Γίργκεν Λίντεν, εκπρόσωπος της επιτροπής απονομής του βραβείου κάνοντας αναφορά και σε μιαν ακόμη πτυχή, στο ότι ο Γκάρτον Ας είναι λαμπρός ιστορικός και επιστήμονας, καθηγητής στην Οξφόρδη, ο οποίος το 2013 έλαβε το Μετάλλιο Καρλομάγνου για τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. «Ο Ας στηρίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, την ΕΕ, προτείνει δράσεις και συμβουλεύει πολιτικούς». Ακόμη και εάν σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτικών τάσσεται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στις επικείμενες διαπραγματεύσεις ο Γκάρτον ευελπιστεί ότι οι δεσμοί ανάμεσα στην γηραιά ήπειρο και τη Νήσο θα παραμείνουν στενοί.

Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο από την Αργεντινή, τώρα και ένας επιστήμονας προστίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Η επιλογή του είναι ασυνήθιστη σε μια ασυνήθιστη εποχή κρίσης. Αλλά και σε προηγούμενες απονομές του βραβείου στην αίθουσα στέψης του δημαρχείου της πόλης υπήρχε αυτή η γεύση κρίσης. Αυτή τη φορά εκτός από το Brexit υπάρχουν οι πρόσφυγες, ο λαϊκισμός, οι εντάσεις με τη Ρωσία που έχουν προστεθεί και καθιστούν την κρίση στα μάτια του Ας υπαρξιακή. Η εκλογή Μακρόν στη Γαλλία πρόλαβε τα χειρότερα και έδωσε μιαν ανάσα.

Στήριξη με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες

Η επιτροπή απονομής θεωρεί ότι η κατάσταση κρίσης έχει κουράσει την ΕΕ και χρειάζεται κάποιον που θα δει και θα αναλύσει την κατάσταση ουσιαστικά. «Όλοι πλέον ξέρουν ότι η ΕΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις» λέει ο Λίντεν. Αλλά ο ιστορικός Ας πηγαίνει ένα σημαντικό βήμα πέρα από τα γεγονότα της καθημερινής πολιτικής, ερμηνεύει την κρίση μέσα από δύσκολους συσχετισμούς, αναφέρεται στην αιτιολογία της απόφασης. Μέσω της ψηφιακής επανάστασης και της δικτύωσης ο κόσμος βιώνει μεγάλες ανατροπές, το γνωστό "χάνεται".  Εκτός όλων αυτών, προστίθενται και οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης σε έναν κόσμο πυκνά δικτυωμένο. Πως μπορεί μια κοινωνία να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες;

«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες αξιών έχουν για τον Γκόρτον Ας ιδιαίτερη σημασία», υπογραμμίζει ο Λίντεν. «Και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες, την ελευθερία λόγου, γνώμης, συνάθροισης, αλλά και την ισότητα των φύλων». Με το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, ο Ας παροτρύνει στη σύνδεση των προκλήσεων από έναν παγκοσμιοποιημένο και δικτυωμένο κόσμο με αρχές βαθιά ευρωπαϊκές», καταλήγει το σκεπτικό της απόφασης για την απονομή του βραβείου.

Έλκε Σίλμπερε,dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle