Skip to main content

FT: Τελεσίγραφο Μέρκελ, Ολάντ στον Τσίπρα για συμφωνία πριν τη Σύνοδο

Απόψε αναμένεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Την πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία παρουσίασε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδου.

Οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η σύνοδος δεν είναι για «διαπραγματεύσεις» - κάτι πρακτικά αδύνατο με 19 μέλη παρόντα – και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση.

Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει μια ελάφρυνση χρέους και αναδιάρθρωση, φέρεται να είπε ο κ. Ολάντ.