Skip to main content

Βαρουφάκης: Δεν θα ξαναμιλήσω για το 2015 - Είναι όλα στο βιβλίο μου

Το βιβλίο του «Ανίκητοι ηττημένοι» παρουσίασε στην Αθήνα ο πρώην υπουργός - Ο Γαβράς δήλωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει το βιβλίο στον κινηματογράφο.

Το βιβλίο του "Ανίκητοι ηττημένοι" παρουσίασε απόψε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων ο Γιάννης Βαρουφακης. Το βιβλίο προλόγισαν ο Βασίλης Βασιλικός, η Νάντια Βαλαβάνη και ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης.

Στο βιβλίο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προχωρά σε ανάλυση των στοιχείων της κρίσης που ξέσπασε το 2008-2009 στις ΗΠΑ, αλλά καταγράφει και το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το έζησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, στο βιβλίο τονίζεται ότι ήταν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, για να βγει η Ελλάδα από το "μνημονιστάν". Ο Γιάννης Βαρουφάκης στο βιβλίο του περιγράφει όλες τις προοπτικές ενός Grexit και κάνει λόγο για "μηχανή προπαγάνδας των Βρυξελλών η οποία δούλευε σε βάρος του Βαρουφάκη". Στην εκδήλωση διαβάστηκε και επιστολή του σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, στην οποία δηλώνει την πρόθεσή του να μεταφέρει το βιβλίο στον κινηματογράφο.

Ο Γιάννης Βαρουφακης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση. "Μοιράζομαι μαζί σας τον εκμηδενισμό μιας μεγάλης αγωνίας, μιας αγωνίας να καταγράψω όλα όσα συνέβησαν και τον τρόπο που σπαταλήθηκε μια ευκαιρία και τον τρόπο που λοιδορήθηκε αυτή η ευκαιρία" είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. "Δεν θα ξαναμιλήσω για το 2015 – ό,τι είχα να πω, το έχω σε αυτό το βιβλίο" είπε ο κ. Βαρουφακης.

"Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε παρουσίαση βιβλίου που δεν ανήκει στη λογοτεχνία, με παρέσυρε όμως η γραφή του συγγραφέα" είπε ο Βασίλης Βασιλικός και χαρακτήρισε το βιβλίο "μυθιστόρημα αλλά όχι μυθοπλασία". "Τέσσερα χρόνια είχαν περάσει από την επιβολή του πρώτου μνημονίου στη χώρα, ώσπου εμφανίστηκε ο άνθρωπος με το σακίδιο στην πλάτη", είπε ο κ. Βασιλικός κάνοντας εκτενή αναφορά στο σχέδιο Βαρουφάκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το πόσο αρνητικά αντιμετωπίστηκε από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

"Με κέρδισε με την ειλικρίνειά του", είπε ο κ. Βασιλικός και τόνισε πως το βιβλίο είναι συναρπαστικό, γιατί εστιάζει στους ανθρώπους και όχι στους αριθμούς.
"Αν καταφέρναμε να κάνουμε μια έντιμη συμφωνία, δεν θα είχα φύγει ποτέ από την υπουργική θέση που μου είχε δώσει ο πρωθυπουργός" είπε η Νάντια Βαλαβάνη, σημειώνοντας πως "εάν η κυβέρνηση ήθελε να αποδράσει από τα μνημόνια, θα το έκανε μόνο στηριζόμενη στον ελληνικό λαό". Χαρακτήρισε "εξαιρετική" τη συγγραφική δουλειά του Γιάνη Βαρουφάκη με αιχμή την ανάλυσή του αναφορικά με την χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Η κ. Βαλαβάνη αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, και τις παρεμβάσεις της Τρόικας.

"Βαθύτατα πολιτικό" χαρακτήρισε το βιβλίο ο ακαδημαϊκός Νίκος Θεοχαράκης, υπογραμμίζοντας πως "όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε το συνέβη εκείνη την περίοδο και ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης". Ο κ. Θεοχαράκης είπε ότι ο Βαρουφάκης δεν περιγράφει μια κατάσταση εκ των υστέρων, αλλά μια εγγραφή γεγονότων την ώρα που εξελίσσονταν.

Όπως είπε ο κ. Θεοχαράκης, το βιβλίο περιγράφει τον θλιβερό τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η Ευρώπη, η οποία πλέον έχει απεμπολήσει κάθε στοιχείο δημοκρατίας. Μάλιστα, λόγω της θέσης του, ο κ. Θεοχαράκης χαρακτήρισε "μέτριους" τους αξιωματούχους τεχνοκράτες που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση και μετέφερε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έβαζαν στην ελληνική αντιπροσωπεία.