Skip to main content

«Το βιβλίο για τον Τραμπ επιβεβαιώνει όσα γνωρίζουμε»

Το πόνημα του αμφιλεγόμενου συγγραφέα Μ. Γουλφ για τον Ντ. Τραμπ δεν κομίζει τίποτα καινούργιο.

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς το βιβλίο «Φωτιά και οργή: Στο Λευκό Οίκο του Ντόναλτ Τραμπ» του αμφιλεγόμενου αμερικανού συγγραφέα Μάικελ Γουλφ. Κατά την άποψη του Μίχαελ Βερτς πολιτικού επιστήμονα στη δεξαμενή σκέψης «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο» στην Ουάσιγκτον το βιβλίο απλά επιβεβαιώνει, με τον πλέον προβλέψιμο τρόπο, αυτό που όλοι γνωρίζουν εδώ και καιρό μέσα από τις δηλώσεις και τα tweet του αμερικανού προέδρου.

«Όποιος παρακολουθεί τις καθημερινές αναρτήσεις του Ντ. Τραμπ στο twitter συνειδητοποιεί ότι έχει να κάνει με μια ασταθή και εκδικητική προσωπικότητα. Καθοριστικό είναι ωστόσο για πόσο ακόμα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που έχει την εξουσία στα δύο σώματα στο Καπιτώλιο, θα εξακολουθεί να παραμένει πιστό και αφοσιωμένο στον πρόεδρο Τραμπ. Το ερώτημα που τίθεται για τους Ρεπουμπλικανούς είναι τι έχει γι αυτούς μεγαλύτερη σημασία: η διατήρηση της εξουσίας ή οι συνταγματικοί θεσμοί και η σταθερότητα της αμερικανικής κοινωνίας;»

Καταστροφική πολιτική Τραμπ έναντι κυβερνητικών θεσμών στις ΗΠΑ

Κατά την εκτίμηση του γερμανού πολιτικού επιστήμονα ο Ντ. Τραμπ υιοθετεί καταστροφική πολιτική έναντι των κυβερνητικών θεσμών στις ΗΠΑ, μια πολιτική που έχει εν τέλει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις λίγο πολύ γνωστές φήμες που διαδίδει τώρα το βιβλίο του Μάικελ Γουλφ.

«Οι μειώσεις των προϋπολογισμών κυβερνητικών θεσμών, ο νέος προσανατολισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης, η καταστροφή του υπουργείου Εξωτερικών εκ των έσω είναι μερικές μόνο αποφάσεις με σοβαρότατες, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική κοινωνία, τονίζει ο γερμανός ειδικός. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν αποδίδει καμία σημασία σε διεθνείς οργανισμούς. Αναφέρω ενδεικτικά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού και από την UNESCO ή τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος μιλά για τον ΟΗΕ. Η στάση του Ντ. Τραμπ δεν πλήττει μόνο το κύρος των ΗΠΑ διεθνώς, πλήττει και τις δυτικές φιλελεύθερες Δημοκρατίες. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου».

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle