Skip to main content

Για πρώτη φορά ταινίες Virtual Reality στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το ΦΚΘ μας προσκαλεί να ζήσουμε την εμπειρία του σινεμά όπως ποτέ άλλοτε - Οι εκλεκτοί καλεσμένοι, τα αφιερώματα και η... έκθεση «Λούφα και παραλλαγή»

Η ετήσια κινηματογραφική γιορτή επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι έτοιμη να υποδεχτεί για 58η χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (2-12 Νοεμβρίου) που είναι γεμάτο σπουδαίους δημιουργούς, εκπλήξεις, νέα τμήματα αλλά και τη νέα τεχνολογία που είναι έτοιμη να προσφέρει στους θεατές ένα συγκλονιστικό ταξίδι.

Ο πυρήνας του φετινού Φεστιβάλ είναι το κάδρο, η «ανάγκη να δούμε το σινεμά αλλιώς» ή αλλιώς «αυτό που δεν φαίνεται», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αλλά και όπως εύγλωττα υποδήλωσαν και τα νέα επίσημα σποτ του.
«Αναζητούμε τη διαφορετική κινηματογραφική συνθήκη, έναν διαφορετικό τρόπο να επιλέγουμε ταινίες», δήλωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Πιστό στο να παρουσιάζει τις νέες κινηματογραφικές τάσεις και να πειραματίζεται, το Φεστιβάλ αλλάζει για να αποτελέσει για ακόμη μια φορά το σημείο αναφοράς στην πόλη. «Τα Φεστιβάλ είναι ζωντανοί οργανισμοί, είναι καταδικασμένα να αλλάζουν συνεχώς, να ρισκάρουν και να συνομιλούν με όλες τις τέχνες», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό.

Η ταινίες πρεμιέρας και λήξης

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον με την καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντο, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο της.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου με την απολαυστική κωμωδία «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ με all-star καστ.

Εκλεκτοί καλεσμένοι

Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, αγαπημένος του ελληνικού κοινού, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το νέο του φιλμ Μικρόκοσμος/Downsizing, μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει ανατρεπτικά τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και η οποία άνοιξε το πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας. Στην ταινία, ο Ματ Ντέιμον και η Κρίστεν Γουίγκ υποδύονται ένα ζευγάρι που αποφασίζει να συρρικνωθεί χάρη σε μια επαναστατική εφεύρεση, με την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή, εφόσον σε μικροσκοπική κλίμακα τα χρήματα έχουν διαφορετική αξία. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στην Ελλάδα στις 4/1/2018 από την UIP.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο αιώνιος νέος που αναδύθηκε απ’ το Απέραντο γαλάζιο του Λυκ Μπεσόν, από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Λαρς φον Τρίερ, με αφορμή δύο ταινίες που ξεχωρίζουν: Το ντοκιμαντέρ Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου που ξετυλίγει τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λυκ Μπεσόν το Απέραντο γαλάζιο.

Το Virtual Reality στο ΦΚΘ

Το 58ο ΦΚΘ εγκαινιάζει φέτος τον κινηματογραφικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (VR/Virtual Reality) και μας προσκαλεί να ζήσουμε την εμπειρία του σινεμά όπως ποτέ άλλοτε.  

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια, ένα Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR, με 10 φιλμ ειδικά δημιουργημένα στα πρότυπα της τεχνολογίας του αύριο. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν για το κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε ένα νέο εντυπωσιακό χώρο, το INVR-Virtual Reality Thessaloniki στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 6).

Η επιτροπή θα απονείμει βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αξίας 3.000 ευρώ, σε ένα φιλμ του Διαγωνιστικού. Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Το εισιτήριο ανά προβολή θα είναι 5 ευρώ.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Στο πρόγραμμα του 58ου ΦΚΘ θα δούμε συνολικά 33 μεγάλου μήκους ταινίες:

- 20 ταινίες σε πρώτη προβολή
- 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα
- 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες
- 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ
- 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή
- 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

Επίσης θα προβληθούν οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Τα αφιερώματα του ΦΚΘ

Το Φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει σπουδαίους δημιουργούς και κινηματογραφικές «σχολές», όπως:

- Την Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, η οποία θα δώσει το «παρών»
- Τον Σουηδό δημιουργό Ρούμπεν Έστλουντ, τον μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, που θα βρίσκεται επίσης εδώ
- Την Άιντα Λουπίνο (1918-1995), την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του '50
- Τον Γάλλο ποιητή, δημοσιογράφο, σκηνοθέτη και δραματουργό Αρμάν Γκατί (1924-2017), από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20ου αιώνα
- «Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια») με 11 βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία
- «Αόρατα χέρια»: Η διερεύνηση διάφορων όψεων της ανεργίας και της εργασίας, από το δράμα μέχρι το μιούζικαλ

«Αγορά»

Η Γιάννα Σαρρή παρουσίασε το πάντα δραστήριο κομμάτι του ΦΚΘ με τίτλο «Αγορά», του οποίου είναι υπεύθυνη. Πρόκειται για τόπο συνάντησης και συνεργασιών για 300 επαγγελματίες του σινεμά από όλο το κόσμο, ένα project που περιλαμβάνει δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες. Ανάμεσά τους:

- Το βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ
- Το Thessaloniki Locarno Ινδθστρυ Αψαδεμυ Ιντερνατιοναλ
- To ACE Producers Think Tank
- Η δράση Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece

Μικρά-μικρά από το 58ο ΦΚΘ

- Ο σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου, παίρνει φέτος carte blanche από το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μας προτείνει δέκα αγαπημένες του ταινίες

- Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτείνει φέτος έναν ανατρεπτικό τρόπο να προσεγγίσουμε το σινεμά και επιλέγει τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος με πυξίδα ένα από τα πιο  εμβληματικά βιβλία του 20ου αιώνα: «Το ρίζωμα» της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ, από τις πιο ανήσυχες φωνές της παγκόσμιας διανόησης. Με έμπνευση αυτές τις ταινίες, 14 νέες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την πρωτότυπη έκθεση «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής»

- Θα υπάρξουν πέντε «αναπάντεχες παρεμβάσεις από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε διάφορους χώρους του Φεστιβάλ

- Θα παρουσιαστεί η έκθεση «Λούφα και παραλλαγή», αφιερωμένη στη θρυλική ταινία του Νίκου Περάκη

- Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου

- Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.filmfestival.gr