Skip to main content

Το Βερολίνο περιορίζει τις δημόσιες επενδύσεις

Το υπουργικό συμβούλιο έγκρινε τον προϋπολογισμό για τα κυβερνητικά σχέδια ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο τα βασικά στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού 2018 και τις προβλέψεις των προϋπολογισμών ως το 2022. Βασικό χαρακτηριστικό του οικονομικού σχεδίου ως το 2022 είναι η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις. Και αυτό παρότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται και παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ. Συγκεκριμένα, οι ετησίες επενδύσεις του δημοσίου θα μειωθούν σταδιακά από 37,9 δισ. ευρώ το 2019 στα 33,5 δισ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι μειώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τον Μάρτιο για επενδύσεις στον τομέα της παιδείας, της έρευνας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που προβλέπονταν για επενδύσεις δεν θα έχουν καν το χαρακτήρα επενδύσεων, αλλά θα διατεθούν από την ομοσπονδία στους δήμους και τα κρατίδια, για παιδικούς σταθμούς ή ακόμη και για τα κενά που θα προκύψουν από την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, από τις φοροαπαλλαγές ή και τις αυξήσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.

Φρένο και σε αιτήματα της Κομισιόν

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενεργεί με γνώμονα την επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τον οποίο είχε θέσει ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο στόχος αυτός έχει καταγραφεί και στο κυβερνητικό πρόγραμμα  που έχουν υπογράψει Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Θύματα της «προκρούστειας κλίνης» του υπουργείου Οικονομικών είναι τα υπουργεία Άμυνας και Ανάπτυξης και Συνεργασίας. Γραπτώς οι αρμόδιοι υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις για το προβλεπόμενο ύψος των κονδυλίων, το οποίο δεν θεωρούν επαρκές.

Η αυστηρή γερμανική δημοσιονομική πολιτική θα αφορά και την ΕΕ. Με δήλωσή του σήμερα στο Βερολίνο ο Όλαφ Σολτς απέρριψε το αίτημα της Κομισιόν για αύξηση της ετήσιας γερμανικής εισφοράς προς την ΕΕ κατά 11 με 12 δισ. ευρώ. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη για την ενίσχυση της ΕΕ,» δήλωσε ο κ. Σολτς, «στο πλαίσιο αυτό όμως πρέπει να υπάρχει μια έντιμη κατανομή των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη.» Στο επίκεντρο μελλοντικών ευρωπαϊκών προϋπολογισμών θα πρέπει να βρίσκονται οι δαπάνες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την ενδυνάμωση της κοινής αμυντικής πολιτικής.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle