Skip to main content

Το Βερολίνο εγκρίνει την εξαγωγή όπλων στο Ριάντ

Παρά την τεταμένη κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή και την στρατιωτική εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας η Γερμανία εξακολουθεί να στέλνει όπλα

Και το φετινό τρίτο εξάμηνο η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία. Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στην επερώτηση του κόμματος ΗΑριστερά το ύψος των εξαγωγών το τρίτο τρίμηνο κυμαίνεται στα 148 εκατομ. ευρώ. Το υπουργείο δεν διευκρινίζει το είδος του εξοπλισμού. Από προηγούμενες ανακοινώσεις του προκύπτει όμως ότι οι εξαγωγές αφορούν περιπολικά σκάφη, στρατιωτικά φορτηγά και εργαλεία.

Η συγκεκριμένη συνδιαλλαγή αποτελεί μέρος μιας γενικότερης συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία που προβλέπει την πώληση συνολικά 48 περιπολικών σκαφών και 110 στρατιωτικών φορτηγών. Το συνολικό ύψος της εξαγωγής γερμανικών όπλων προς το Ριάντ ανήλθε πέρυσι στα 530 εκατομ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη SIPRI στη Στοκχόλμη η Σαουδική Αραβία το 2016 κατείχε με 64 δισ. ευρώ την τέταρτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Μια δεύτερη χώρα στην περιοχή, που είναι σημαντικός προορισμός γερμανικών όπλων είναι η Αίγυπτος. Στην απάντηση του το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει πως το ύψος των γερμανικών εξαγωγών το τρίτο εξάμηνο του 2017 κυμάνθηκε στα 298 εκατομ. ευρώ. Το δε συνολικό μέγεθος των γερμανικών εξαγωγών όπλων για το τρίτο εξάμηνο ανέρχεται στα 1,27 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του υπουργείου Οικονομίας, το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών εξοπλισμών (871 εκατομ. ευρώ) κατευθύνθηκε σε χώρες που δεν ανήκουν ούτε στην ΕΕ και ούτε στο ΝΑΤΟ.

Κριτική της αντιπολίτευσης

Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης να επιτρέπει τις εξαγωγές σε Ριάντ και Κάιρο προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Τόσο το κόμμα Η Αριστερά όσο και οι Πράσινοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι στέλνει όπλα σε δύο χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων. Εκπρόσωποι των Πρασίνων ανακοίνωσαν πως το κόμμα τους θα επιμείνει στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να καθιερωθούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για την εξαγωγή όπλων.

Η Άγκελα Μέρκελ πάντως θεωρεί τα καθεστώτα στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο ως απαραίτητους εταίρους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με δηλώσεις Σοσιαλδημοκρατών πολιτικών τον Ιούλιο οι άδειες για την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο είχαν εκδοθεί τότε μετά από επιμονή της καγκελαρίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle