Skip to main content

Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας

Η Γερμανία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης, ενώ κάνει λόγο για νέα παραβίαση του συντάγματος από την καταλανική Βουλή.

Συγκεκριμένα μέσω twitter o Στέφεν Ζάιμπερτ και παραπέμποντας στο απαραβίαστο των ισπανικών συνόρων που ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει όπως υπογραμμίζει, επισημαίνει ότι «η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παραβιάζει τις προστατευόμενες αυτές αρχές» της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Και τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την μονομερή αυτή διακήρυξη.

Αντιθέτως, το Βερολίνο «στηρίζει την ξεκάθαρη στάση του ισπανού πρωθυπουργού για την διαφύλαξη και αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει τέλος, την ελπίδα να αξιοποιήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τις υπάρχουσες δυνατότητες για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης.

Δραματικές εξελίξεις

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις η ισπανική Γερουσία έδωσε τελικά, με μεγάλη πλειοψηφία, πράσινο φως στην αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος. Λίγο νωρίτερα το τοπικό κοινοβούλιο της ισπανικής περιφέρειας είχε ταχθεί με ψήφισμα υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία και την διακήρυξη ενός ανεξάρτητου κράτους, χωρίς ωστόσο να ορίσει σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ως ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να είναι η καθαίρεση του πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν και του αναπληρωτή του Οριόλ Ζουνκιέρας. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης αυτό θα συμβεί πιθανότατα το Σάββατο, αφού προηγουμένως δημοσιευθεί η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία.

Με ψήφους 72:10 υπέρ μιας ανεξάρτητης Καταλονίας

Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας ήταν κυρίως οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού JxSi («Μαζί υπέρ του ναι») του πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν μετά από έντονες αντιπαραθέσεις και πριν την ψηφοφορία την αίθουσα του τοπικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο οι παρευρισκόμενοι βουλευτές σηκώθηκαν και τραγούδησαν τον ύμνο της Καταλονίας. Μέσα σε λίγη ώρα 15.000 υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν ενώπιον του κοινοβουλίου για να πανηγυρίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Λίγο μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε όλους τους Ισπανούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και υποσχέθηκε ότι «το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει την νομιμότητα στην Καταλονία».

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle