Skip to main content

Το Βερολίνο χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση στο προσφυγικό

Τα γερμανικά κόμματα επικροτούν την απόρριψη από το Δικαστήριο της ΕΕ της προσφυγής της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την μετεγκατάσταση προσφύγων

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ενάντια στην εφαρμογή απόφασης της ΕΕ για την κατανομή προσφύγων ανάμεσα στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ακόμη και οικονομικές κυρώσεις

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μ. Σουλτς η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει «να ασκήσουν τώρα πίεση σε εκείνες τις χώρες που πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοήσουν το ισχύον δίκαιο». Χώρες που στο μέλλον θα αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες θα πρέπει να υποστούν οικονομικές περικοπές. «Όποιος ανακαλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό δεν μπορεί να αναμένει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο οικονομικό», τόνισε ο πρόεδρος του SPD.

Σε öidio μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, του Xριστιανοδημοκράτη Έλμαρ Μπροκ. Σε περίπτωση που κράτη μέλη της ΕΕ δεν θελήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΕ για την κατανομή προσφύγων, η οποία κρίθηκε ως νόμιμη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τότε θα πρέπει αυτές οι χώρες να ενισχύσουν οικονομικά εκείνες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες. Αυτό το μέτρο θα σήμαινε λιγότερα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τους δε και περισσότερα για τους άλλους.

«Δεν θα πρέπει να υποκύψουν στις Βρυξέλλες»

Από την πλευρά tvn Πρασίνων η ευρωβουλευτής, Σκα Κέλερ, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ορόσημο» για την προσφυγική πολιτική στην Ευρώπη. Η δε συνπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος στη γερμανική βουλή, Κάτριν Γκέρινγκ - Έκαρντ ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την πλευρά της Γερμανίας για την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και να αναλάβει στo προσφυγικό ζήτημα ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη», τόνισε η κ. Έκαρντ.

Διαφορετικά κρίνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το εθνικιστικό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ο επικεφαλής του προεκλογικού του αγώνα, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, υποστήριξε ότι παρά τη δικαστική απόφαση καμία χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί πρόσφυγες. «Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα πρέπει», σύμφωνα με τον κ. Γκάουλαντ, «να παραμείνουν σταθερές και δεν θα πρέπει να υποκύψουν στην υπαγόρευση των Βρυξελλών».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle