Skip to main content

Το τρίπτυχο της... ασφάλειας

Στο τρίπτυχο μηδενική ανοχή στην ανομία, ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές, καθώς και στενή συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος επικεντρώθηκε η σύσκεψη για
Στο τρίπτυχο μηδενική ανοχή στην ανομία, ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές, καθώς και στενή συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος επικεντρώθηκε  η συζήτηση κατά την ευρεία σύσκεψη για την εγκληματικότητα, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας, Φώφης Γεννηματά, του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, του δημάρχου Αθήνας και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, και άλλων 47 δημάρχων της Αττικής με θέμα την εγκληματικότητα, που εσχάτως παρουσιάζει έξαρση.

Ο υπουργός ανέλυσε την αντιεγκληματική πολιτική του υπουργείου, το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και τη λειτουργία των πρότυπων αστυνομικών τμημάτων για την Αθήνα και ιδιαίτερα για τις περιοχές με την υψηλότερη εγκληματικότητα.

Από την πλευρά τους, οι 48 επικεφαλής ΟΤΑ και οι άλλοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανέλυσαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κατά περιοχές και υπέβαλαν προτάσεις για τον έλεγχο της εγκληματικότητας, ενώ συμφώνησαν να αναζητηθούν άμεσα κοινές δίοδοι συνεργασίας.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης και έχουν ληφθεί αποφάσεις να ενισχυθούν όλα όσα πρέπει για να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να σταματήσει η γκετοποίηση και τα ναρκωτικά, να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στον ΟΚΑΝΑ και να ενισχυθεί η λειτουργία των κέντρων πρόληψης εγκληματικότητας με παρεμβάσεις στα σχολεία, τα γήπεδα και άλλους χώρους.

Θετική χαρακτήρισε ο κ. Κακλαμάνης, την πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοϊδη εφόσον, όπως είπε, υπάρξει συνέχεια και συμφώνησε «με το ιδεολογικό πλάνο» των τριών αξόνων, που έθεσε ο υπουργός. Τόνισε ακόμα ότι για την Αθήνα που έχει τα μεγαλύτερα και ιδιαίτερα προβλήματα θα υπάρξει και κατ΄ιδίαν συνάντηση του ιδίου με τον υπουργό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν συνεπής στη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης, που καλύπτει το 50% των οικονομικών αναγκών τους, αλλά το κράτος ήταν αυτό, που καθυστερούσε.

Η κα Γεννηματά συμφώνησε και δήλωσε ότι το κράτος ξεκίνησε ήδη να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Τέλος ο κ. Σγουρός επικρότησε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη και τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης όλων των φορέων.