Skip to main content

«Το τραπεζικό απόρρητο δεν έχει μέλλον»

Την εκτίμησή ότι το τραπεζικό απόρρητο «έκανε τον κύκλο του και δεν έχει πλέον μέλλον» ούτε ακόμη και στην Ελβετία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την εκτίμησή του ότι το τραπεζικό απόρρητο «έκανε τον κύκλο του και δεν έχει πλέον μέλλον» ούτε ακόμη και στην Ελβετία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Μολονότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας προχωρούν «βήμα με βήμα», είπε ότι ελπίζει πως οι Ελβετοί θα δώσουν από μόνοι τους πληροφορίες για τους φοροφυγάδες.

«Προφανώς δεν είναι μια εύκολη απόφαση για την Ελβετία. Το τραπεζικό απόρρητο ήταν τμήμα της παράδοσης του κράτους τους (...) Όμως η διεθνής συνεργασία αλλάζει τις εθνικές παραδόσεις. Η Ελβετία βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν τη διαδικασία αλλαγής», πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο Σόιμπλε είχε ανακοινώσει ότι η Γερμανία θα αγόραζε, από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη, ένα CD που περιείχε κλεμμένα τραπεζικά δεδομένα Γερμανών φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο το CD είχε στοιχεία περίπου 1500 ατόμων που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία και ο «πληροφοριοδότης» το πρόσφερε για πώληση έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.