Skip to main content

Το τουρκικό δημοψήφισμα τελείωσε, οι αναλύσεις αρχίζουν

Το μέλλον της Τουρκίας -και εν μέρει και το δικό μας- θα εξαρτηθεί από το πώς θα εκλάβει ο Ερντογάν, το ισχυρό μήνυμα που του έστειλε ο τουρκικός λαός

Δύο είναι τα στοιχεία στα οποία συμφωνούν όλοι οι αναλυτές. Ότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, και ότι το μεγάλο επίτευγμά του είναι πως οριστικοποίησε τον διχασμό του τουρκικού λαού, μέχρις ακραίου σημείου. Τονίστηκε πολλές φορές αυτό στην στήλη, και αποτελεί πηγή ανησυχίας εν όψει των μελλοντικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Και εννοώ, ανησυχία που πρέπει να προξενηθεί στους Έλληνες, λόγω του ότι σε ενδεχόμενες βίαιες συγκρούσεις (για πιθανότητα και εμφυλίου πολέμου, κάνουν λόγο αναλυτές) η μόνη γειτονική χώρα στην οποία μπορούν να καταφύγουν διωκόμενοι είναι η Ελλάδα. Και δεν χρειάζονται ούτε διακινητές μεταναστών, ούτε μεγάλη και επίπονη διεργασία να βρεθούν στα ελληνικά νησιά, ένα βήμα από τις τουρκικές ακτές.

Έγραψα εχθές, ότι το μέλλον της Τουρκίας -και εν μέρει και το δικό μας- θα εξαρτηθεί από το πώς θα εκλάβει ο Ερντογάν, το ισχυρό μήνυμα που του έστειλε ο τουρκικός λαός. Θα περάσει κάποιος χρόνος για να γίνει αντιληπτό, και όχι βεβαίως από τις δηλώσεις του, όπου ο καταπτοημένος επίδοξος σουλτάνος, συνέχισε να βρυχάται στεντόρεια, για να καλύψει την προφανή απογοήτευσή του.

Έφτασε στο σημείο να καθυβρίσει τους διεθνείς παρατηρητές που επισήμως παρακολούθησαν την διεξαγωγή των εκλογών, επειδή κατέγραψαν ελάχιστα από τα άπειρα περιστατικά νοθείας που παρατηρήθηκαν. Με την συνήθη αναίδεια στην οποία μας έχουν συνηθίσει οι Τούρκοι αξιωματούχοι -νυν και πρώην- το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε: «Το να λένε ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών είναι απαράδεκτο», και ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Τουρκία ήταν προκατειλημμένη και δεν έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

Σε τέτοιες παρατηρήσεις ποτέ δεν έδωσε βάση ο Ερντογάν, σίγουρα όμως θα προσπαθεί να αναλύσει την στάση της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Όπου η μεν πρώτη θεώρησε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του τουρκικού λαού να περιβληθεί με περισσότερες εξουσίες ο Ερντογάν, οι δε ΗΠΑ απέφυγαν να τοποθετηθούν με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα περιμένουν την καθαρογραφημένη Έκθεση των παρατηρητών, δίνοντας προσοχή στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν.

Σαφής η διαφοροποίηση των δύο ισχυρών κρατών, όπου ο μεν Πούτιν έτεινε χέρι φιλίας στον Ερντογάν, παραβλέποντας τις προχθεσινές αθλιότητες στην εκλογική διαδικασία, ενώ ο Τραμπ τοποθέτησε τον Ερντογάν σε κατάσταση αναμονής, και θα τοποθετηθεί προφανώς, αναλόγως του αποτελέσματος των παρασκηνιακών επαφών που θα έχουν οι δύο χώρες.

Σημειώνω επίσης, ότι ναι μεν είπε ο Ερντογάν ότι μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις σχέσεις της με την Ε.Ε., όμως όχι μόνον δεν αναφέρθηκε υβριστικά αυτή τη φορά, αλλ’ απεναντίας χρησιμοποίησε τον όρο "σύμμαχοι".

Ελλαδίτες και Κύπριοι αναμένουμε πού θα αποφασίσει να ανορθώσει το τρωθέν γόητρό του. Να μη λησμονείται, ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Και χωρίς εσωτερικούς συμμάχους, με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή του δεν είναι βεβαία.

Τους δε εσωτερικούς συμμάχους θα τους βρει μόνον στους Γκρίζους Λύκους. Οι οποίοι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν πρόκειται να συμπράξουν μαζί του, όπως δεν το έπραξαν και προχθές, σε μεγάλο βαθμό. Και ποια είναι αυτά τα αιτήματα; Τα έχουν δημοσιοποιήσει: Η Κύπρος είναι τουρκική, όπως και το μισό Αιγαίο. Είναι δε πιθανόν, να προηγηθεί κάποιο επεισόδιο στο άμεσο μέλλον, με την Κύπρο, λόγω του ότι αφενός έχει δηλώσει ο Ερντογάν πως δεν θα επιτρέψει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αφετέρου ετοιμάζεται να διενεργήσει η Τουρκία έρευνες σε κυπριακό οικόπεδο έξω από την Πάφο.

Όπως φαίνεται, το "πρόβλημα Τουρκία", θα μας απασχολεί εντόνως αυτό το διάστημα.