Skip to main content

Παράταση στην αγωνία για τη δόση; Κρίσιμο Euroworking Group

Οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Αισιοδοξία εκπέμπει η ελληνική πλευρά, τι μηνύματα στέλνουν οι Βρυξέλλες.

Θα συνεχισθεί και αυτή την εβδομάδα το θρίλερ με τα προαπαιτούμενα της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη δόση των 7,5 δισ.ευρώ από της υπό ολοκλήρωση αξιολόγησης.

Μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε, δεν είχε «κλείσει» κάθε εκρεμμότητα με τους δανειστές, ώστε η Ελλάδα να πάρει τα χρήματα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη, ενόψει των αυξημένων υποχρεώσεων της τον Ιούλιο (κυρίως). Στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα, πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουν μείνει ανοικτές απλές λεπτομέρειες αφήνοντας να εννοηθεί θα διευθετηθούν και αυτές άμεσα και ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κανένα θέμα. Με αφετηρία το σημερινό Eurworking Group, που θα ανάψει το πράσινο φως, όπως ελπίζει η Αθήνα.

Αυτό που πληροφορείται η Voria.gr πάντως είναι ότι υπάρχει τουλάχιστον μια κρίσιμη εμπλοκή της τελευταίας στιγμής στο θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, η μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, καλύτερη εικόνα για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή θα έχουμε στα μέσα αυτής της εβδομάδας, ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση φέρει και ψηφίσει στη Βουλή και τις τελευταίες, σχετικές, τροπολογίες.

Πάντως, στις άτυπες κρούσεις που έχουν γίνει από την Αθήνα για μικρή παράταση στη διευθέτηση, η απάντηση που δίνεται από τους δανειστές είναι πως από τη στιγμή που τα μέτρα συμφωνήθηκαν, πρέπει και να εφαρμοσθούν. Άμεσα. Κατά συνέπεια, το σενάριο που υποστηρίζει ότι "μπορούμε να τα ξαναδούμε από Σεπτέμβριο" δεν συζητείται καν από τις Βρυξέλλες.