Skip to main content

Το τέταρτο μνημόνιο της Ελλάδας ετοιμάζεται αργά αλλά σταθερά

Η Αθήνα επιχειρεί να συντάξει ένα προσχέδιο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί η συζήτηση, αν και είναι άγνωστο ακόμα αν θα μπορούσε γίνει δεκτό

Αργά αλλά σταθερά, η χώρα οδεύει προς το τέταρτο μνημόνιο της, ασχέτως του πώς θα ονομαστεί στο τέλος. Η Αθήνα, όπως σας έχουμε γράψει, επιχειρεί να συντάξει η ίδια ένα προσχέδιο, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί η συζήτηση, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα αν η πρόταση της θα γίνει αποδεκτή. Τελεί εν αναμονή, με τις πιθανότητες που έχει για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της να είναι μάλλον περιορισμένες, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το νέο πρόγραμμα όπως έχει ήδη αποκαλύψει η Voria.gr θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 12 δις ευρώ ή λίγο παραπάνω (το πολύ 15 δις, λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες για εμάς).

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν το κάνει αποδεκτό – γιατί υπάρχει πάντα ανοικτό και αυτό το ενδεχόμενο - τότε θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τα τραπεζικά της χαρτοφυλάκια έως το τέλος Ιουλίου, οπότε λήγει το τρίτο μνημόνιο, πράγμα αδύνατο. Η πρόσφατη σχετική προειδοποίηση της Fitch ήταν κάτι παραπάνω από «ηχηρή». Συνεπώς, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο.

Υπάρχει πάντως ένα σενάριο, η κυβέρνηση να υπογράψει το μνημόνιο, αλλά τελικώς τα λεφτά να μην της δοθούν, όπως στην περίπτωση του 2015. Το γεγονός, θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάριο Ντράγκι, της ΕΚΤ, ήταν σαφής: Χωρίς προληπτική γραμμή, τέλος το φθηνό χρήμα για τις ελληνικές τράπεζες. Αρα...