Skip to main content

Πρόταση ΤΑΙΠΕΔ: Η Εγνατία Οδός επόπτης του παραχωρησιούχου

Το ΤΑΙΠΕΔ, για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί, προτείνει την Εγνατία Οδό Α.Ε. για επόπτη του παραχωρησιούχου και στρέφεται στα αναλογικά διόδια.

 Η Εγνατία Οδός παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν μεταφέρεται στο Υπερταμείο και στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών. Μάλιστα, η διοίκηση του Ταμείου, στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ., αποφάσισε να διευκολύνει εξελίξεις που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων, δηλαδή των διαγωνιστικών διαδικασιών, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο προτείνει να οριστεί η Εγνατία Οδός Α.Ε. ως ο φορέας εποπτείας του παραχωρησιούχου που θα αναλάβει, μετά από διαγωνισμό, τη διαχείριση του οδικού άξονα και των καθέτων.

Προφανώς εκτιμάται ότι έτσι θα καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων (σ.σ απεργούν στις ημέρες των διαγωνισμών για τους σταθμούς διοδίων) επειδή θα εξασφαλιστεί κάποιο αντικείμενο για την εταιρεία η οποία πιθανόν και να λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ.

Πέραν αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας λάβει ένα μήνυμα που θεωρείται ότι έχει κοινωνική διάσταση, κλείνει πλέον υπέρ των αναλογικών διοδίων στον άξονα και όχι των μετωπικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ δεν συζήτησε το θέμα της ΕΔΗΣ και της μεταφοράς της Εγνατίας Οδού στην εταιρεία του Υπερταμείου, θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει, όπως και αυτό του τύπου των διοδίων, το υπουργείο Υποδομών και το υπ. Οικονομικών.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως ακολούθως:

"Την διερεύνηση από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ της δυνατότητας ορισμού, από το ελληνικό δημόσιο, της Εγνατίας Οδού ΑΕ ως εποπτικού οργάνου για την επόμενη ημέρα της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας σε ιδιώτη επενδυτή, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόταση της εντεταλμένης συμβούλου του Ταμείου, κας Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, έχει στόχο να εξεταστεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ η δυνατότητα μετεξέλιξη της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ, σε φορέα παρακολούθησης της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από σειρά συναντήσεων της διοίκησης του Ταμείου με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη και με την διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Στις συναντήσεις αυτές υποστηρίχθηκε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να απαξιωθεί, καθώς διαθέτει ικανό προσωπικό και συσσωρεύει τεχνογνωσία, που πρέπει να διοχετευτεί σε μελλοντικές δράσεις προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Η κα. Τσιτσογιαννοπούλου τόνισε ότι η εξασφάλιση ρόλου για την εταιρεία μπορεί από σήμερα να γίνει ακόμη και σε άλλα έργα και στο βαθμό που το ΤΑΙΠΕΔ εμπλέκεται, θα συμβάλλει στις οποίες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η Εγνατία Οδός ΑΕ, με την σύμφωνη απόφαση και τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ, υλοποιεί σήμερα την διασύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας και τον ΠΑΘΕ.

Αποφασίστηκε επίσης, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ με χωριστή ομάδα εργασίας, παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους να συμβάλλουν με τεχνική υποστήριξη, να εξετάσουν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού του Ταμείου και των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, στην μελέτη και πρόταση, που προτίθεται να καταρτίσει το υπουργείο Μεταφορών, σχετικά με την εφαρμογή συστήματος αναλογικών διοδίων, καθώς αναγνωρίζεται η σημασία αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

Ακόμη το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στα εξής περιουσιακά στοιχεία:

- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

- ΔΕΗ

- ΔΕΠΑ

- ΕΛΠΕ

- ΕΥΑΘ

- ΕΥΔΑΠ

- ΟΤΕ."