Skip to main content

Μέρες διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών

Τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» δεν ψηφίζουν τα μέτρα. Μέρες διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών. Τι θα γίνει με τις έδρες.

Βγήκαν τα... μαχαίρια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Οι... ξενόφερτοι που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τους εταίρους έρχονται σε ανοιχτή σύγκρουση πλέον με τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» και παραδοσιακούς ΣΥΡΙΖΑίους, οι οποίοι τους «καρφώνουν», όπως και τους δανειστές. Κι όλα αυτά με το βλέμμα στον επικείμενο ανασχηματισμό (ίσως και αύριο), αλλά και στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα νέα μέτρα και βέβαια στη διατήρηση ή όχι των εδρών από όσους αντέδρασαν και αντιδρούν στην τελική συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον... ορυμαγδό των Βρυξελλών, η «κόντρα» έχει θεριέψει και πλέον το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αναμένεται να γίνει και μέσα στη Βουλή. Τα... μαρμαρένια αλώνια όμως μάλλον είναι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ...

«Συγνώμη κύριε, ποιος είστε;»

Μετά την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, στο facebook, με τον τίτλο «Lost in space» (χαμένοι στο διάστημα), η Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα μέσω facebook.

«Lost in space. Το ελάχιστο που μπορεί να πει κάποιος για τη Ζωή τον Λαφαζάνη και τους πέριξ αυτών που απείχαν στην ουσία από την ψηφοφορία στη Βουλή. Γοητεύονται -τουλάχιστον- από την αίσθηση της ρήξης, που εισάγει η πρακτική τους, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ, θεωρώντας τους εαυτούς τους κάτι ανάμεσα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Γκουεβάρα. Η άγνοια του μεγέθους της καταστροφής τους δίνει έναν αέρα πολέμου... Απομένουν τα συνθήματα και τα τοτέμ του πολέμου για να ολοκληρωθεί η τραγωδία, που με πάθος επιθυμούν!», έγραψε ο κ. Μάρδας.

Για να λάβει τη δηκτική απάντηση της κ. Χαραλαμπίδου: «Κριτική και ο κύριος!!!!!!! που υπηρέτησε πιστά το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε κυβερνητικές θέσεις, που πήγε στο ΠΟΤΑΜΙ (Μέλος της επιτροπής διαλόγου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ )...».

Μάλιστα, η συνήθως πολύ συγκρατημένη στις δημόσιες τοποθετήσεις της, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, συνέχισε τις αναρτήσεις στο facebook, ενδεικτικό της ρήξης που έχει επέλθει ανάμεσα στα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» και στις κυβερνητικές επιλογές.

Η κ. Χαραλαμπίδου έχει αναρτήσει από χτες δυο κείμενα του ιστοτόπου Iskra, που απηχεί τις απόψεις του πιο αριστερού κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ, με τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Οι 'αντάρτες' του ΣΥΡΙΖΑ και η 'δεδηλωμένη'» και «Οι επιπτώσεις της προτεινόμενης συμφωνίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα». Επίσης, ανήρτησε κείμενο του Der Spiegel, από το Left.gr με τίτλο «'Κατάλογος με φρικαλεότητες' τα μέτρα του Eurogroup», αλλά και το τραγούδι «Je veux» της ZAZ «για τις δύσκολες ώρες και για να χαλαρώσουμε».

«Γι' αυτά είμαστε μαζί»

Τη μεγαλύτερη σημασία όμως για την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει των κρίσιμων συνεδριάσεων στη Βουλή, μετά και τις σημερινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, έχει η ανάρτησή της από την πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Χαραλαμπίδου κάνει σε αυτή την ανάρτησή της μια πολύ κρίσιμη υπενθύμιση:

«13. 1. Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων. Δεν θα αναγνωρίσουμε τις συνταγματικές και παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και σε κατάργηση σημαντικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στη δική μας προσέγγιση του δημόσιου ως μοχλού ανασυγκρότησης της χώρας όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έχουν ρόλο και θα επαναπροσληφθούν.

13. 2. Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει

13. 3. Υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Δεν θα υπάρχει κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής και της αξιοπρεπούς κατοικίας. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας λόγω χρέους».

Ανοιχτή σύγκρουση

Η κ. Χαραλαμπίδου ανήκει στους 15 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για να φέρουν συμφωνία, πλην όμως υπέγραψαν το κείμενο – φωτιά για την επόμενη μέρα, όπου τονίζεται πως δε δεσμεύονται να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση.

Η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, που επίσης υπέγραψε το κείμενο των 15 προτίμησε να κρατήσει σιγή ιχθύος μετά την 9η Ιουλίου.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι πλέον τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» (και όχι μόνο) είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με μια σειρά από κυβερνητικούς «συνεργαζόμενους» και το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θα έρθει σήμερα (αναλόγως του τι θα πει σε ελληνικό έδαφος ο πρωθυπουργός) ή το αργότερο αύριο με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η «Αριστερή Πλατφόρμα» δε θα έχει θέση...

«Τα μέτρα αυτά εγώ δεν τα ψηφίζω»

Είναι χαρακτηριστική και απολύτως ξεκάθαρη η δήλωση που έκανε στη Voria.gr η κ. Χαραλαμπίδου πριν από λίγο: «Τα μέτρα αυτά εγώ δεν τα ψηφίζω». Η Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής επισημαίνει πως η ανάρτησή της από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σαφής υπενθύμιση των αρχών στη βάση των οποίων στηρίχθηκε και το οικοδόμημα του ενιαίου κόμματος και της κατάργησης των συνιστωσών...

Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις στους «ξενόφερτους» η κ. Χαραλαμπίδου ήταν ξεκάθαρη για τη δική της ανάρτηση: «Αφορούσε αποκλειστικά στον κ. Μάρδα και σε αυτά που δήλωσε για... χαμένους στο διάστημα και τίποτα περισσότερο».
Διάσπαση;

Για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον είναι ορατό (οι φήμες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί φέρουν μάλιστα τον πρωθυπουργό να επιλέγει στον αυριανό ανασχηματισμό ακόμη και στελέχη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για τη νέα κυβέρνηση...), τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» δε θέλουν να προδικάσουν τίποτα. «Περιμένουμε να γυρίσει από τις   Βρυξέλλες και να μας πει ο πρωθυπουργός τι γίνεται και μετά θα πάρουμε θέση», τόνισαν.

Η όλη κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει έντονα τη διάσπαση του ΚΚΕ, ακόμη κι αν τέτοιοι παραλληλισμοί μπορεί να είναι προς το παρόν παρακινδυνευμένοι ή και ατυχείς.

Υπό το φόβο αυτό, μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες "γεφύρωσης", ειδικά μέσα στο κόμμα. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η στάση που τηρεί ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος "φλέρταρε" με την "Αριστερή Πλατφόρμα", πλην όμως εδώ και πολύ καιρό έχει συνταχθεί με τις επιλογές του πρωθυπουργού και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή.

«Τα λέμε στην ΚΕ»...

Ακόμη πιο «σκληρή» είναι η στάση της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννας Γαϊτάνη, η οποία ψήφισε «όχι» το προηγούμενο Σάββατο στην εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για υπογραφή συμφωνίας.

Λίγο μετά το «όχι» στη Βουλή η κ. Γαϊτάνη ανήρτησε κείμενο του Rproject «'ΟΧΙ!' στο όνομα του λαού, της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ΟΧΙ στη συμφωνία μέσα στην Βουλή αποτελεί την πολιτική συνέχεια του συντριπτικού ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και υποδηλώνει πως τίποτε δεν τέλειωσε αλλά αντίθετα η μάχη συνεχίζεται παρά τις διακυμάνσεις και τις ισχυρές πιέσεις των αντιπάλων.

Τούτη την ώρα αυτό που έχει σημασία είναι να ανοίξει πλατιά η συζήτηση μέσα στο κόμμα για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της πάλης της κοινωνικής πλειοψηφίας για να ανατρέψει την συνεχιζόμενη λιτότητα, κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό της αποτυχημένης στρατηγικής που μας οδήγησε στη σημερινή συνθήκη. Αυτή η συζήτηση που εκκρεμεί εδώ και καιρό και δεν οργανώνεται κεντρικά έχει πλέον νομιμοποιηθεί πλήρως από την στάση των βουλευτών /τριων που διαφοροποιήθηκαν και αποτελεί καθήκον και επείγουσα ανάγκη», αναφέρει η κ. Γαϊτάνη.

Η κ. Γαϊτάνη δεχόταν συγχαρητήρια για τη στάση της από τους αριστερούς ψηφοφόρους όλο το Σαββατοκύριακο και συνομίλησε με τους ψηφοφόρους της, ενώ δεν έλειψαν και προσβλητικά σχόλια εναντίον της από διαφωνούντες.

Σε ό,τι αφορά πάντως στο ζήτημα της έδρας του βουλευτή, που προσπαθούν να βάλουν στο τραπέζι στελέχη από το περιβάλλον του πρωθυπουργού για όσους διαφοροποιούνται, οι τελευταίοι φαίνεται πλέον να δείχνουν μέσα από τις κοινές απαντήσεις τους στην Κεντρική Επιτροπή.

«Η έδρα δεν ανήκει στην κυβέρνηση. Ανήκει στο κόμμα και στην Κεντρική Επιτροπή», έλεγαν στη Voria.gr, που σημαίνει μάλλον ότι η μάχη θα δοθεί στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτημα για το κατά πόσο την ελέγχει (στο βαθμό που απαιτείται) ο κ. Τσίπρας...

Αντίθετη και η Νομαρχιακή Α' Θεσσαλονίκης!

Και μέσα σε όλα αυτά, η κ. Γαϊτάνη ανήρτησε πριν από λίγο και την ανακοίνωση της 11ης Ιουλίου από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Νομαρχιακή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση   συμφωνίας της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Στην πρόταση αυτή εμπεριέχονται μέτρα λιτότητας, υφεσιακά, ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και μέτρα που παραβιάζουν την εντολή της 25 Γενάρη, τις προγραμματικές της δηλώσεις,   την εντελώς πρόσφατη εντολή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και την ελπίδα του λαού για ένα καλύτερο αύριο.

Μετά από πέντε χρόνια μνημονικών πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα σε ανεπανάληπτη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα κρίνουν το μέλλον του λαού για δεκαετίες . Το πρωτοφανές σύστημα εκβιασμών, πιέσεων και τρομοκρατίας , από δανειστές και συστημικά ΜΜΕ, δε πρέπει σε καμία περίπτωση να ανατρέψει   τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά κόμματος και κυβερνητικού προγράμματος πάνω στα οποία χτίσαμε ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικά , λαϊκά   και ταξικά κινήματα που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική επένδυση που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και δε πρέπει να διαρραγεί.     

Έστω και την ύστατη στιγμή καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την κατατεθειμένη στους δανειστές πρόταση, η οποία μας μετατρέπει σε κόμμα που θα εφαρμόζει ως κυβέρνηση σκληρές μνημονιακές πολιτικές, αναιρεί τη μέχρι σήμερα συνομολογούμενη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απλώνει την απογοήτευση στο κίνημα και στην Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, και, ακόμη χειρότερα, δε δίνει διέξοδο και προοπτική στα τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας.

Είναι η ώρα το κόμμα στο σύνολό του, να περιφρουρήσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό χαρακτήρα του, τις συνεδριακές του αποφάσεις και τις δεσμεύσεις του απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να αποφύγει μια εξέλιξη με   αρνητικές συνέπειες.

Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκλιση της Κ.Ε. καθώς και οι συνεδριάσεις όλων των κομματικών οργανώσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το οριστικό ξεκαθάρισμα συνεπώς είναι εμφανές που θα γίνει...