Skip to main content

Το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό: Εθνική σύνταξη 345 ευρώ

Τι προβλέπει το σχέδιο στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει κυβέρνηση και δανειστές για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς οι θεσμοί ενημερώνουν με έγγραφό τους ότι αποδέχονται την πρόταση της Αθήνας, η οποία φέρνει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο φέρνει στο φως το Mega, εισάγεται εθνική σύνταξη 345 ευρώ για 15 χρόνια εισφορών, με το ποσό να αυξάνεται στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αντικατασταθεί η κατώτατη σύνταξη που θα καταργηθεί.

Ταυτόχρονα, υιοθετείται μία προοδευτική κλίμακα ποσοστών προσαύξησης, από 0,77% έως 2%, που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα κίνητρα για εργασία και εισφορές.

Τέλος, για τους νέους συνταξιούχους, οι νέοι ενιαίοι κανόνες θα εφαρμόζονται άμεσα.

Με βάση τα παραπάνω, ένας ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 600 ευρώ και 15 χρόνια εργασίας θα πάρει 407 ευρώ σύνταξη, αντί για 495 ευρώ.

Με τον ίδιο συντάξιμο μισθό αλλά με 35 χρόνια ασφάλισης η σύνταξη θα ανέλθει στα 560 ευρώ, δηλαδή 75 ευρώ λιγότερα.

Ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 800 ευρώ και 20 χρόνια εργασίας, με τον νέο νόμο θα πάρει σύνταξη 492 ευρώ -από 507- ενώ με 40 χρόνια θα λάβει 186 ευρώ λιγότερα.

Με συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 25 χρόνια εργασίας, ο ασφαλισμένος θα πάρει 564 ευρώ, αντί για 625 ευρώ, ενώ με συντάξιμο μισθό τα 1.500 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης θα χάσει 296 ευρώ.

Οι απώλειες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες αν συνυπολογιστούν και οι περικοπές έως 30% που θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, η μείωση έως και 15% του εφάπαξ, αλλά και η περικοπή του μερίσματος που αναμένεται να φτάσει στο 32%.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης εκτιμά ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού θα προκύψουν μειώσεις οι οποίες θα είναι περίπου στο 20% σε σχέση με το ισχύον σύστημα.

Όπως εξηγεί, οι μειώσεις προκύπτουν από δύο βασικές αιτίες. Η μία αιτία είναι η μείωση συντελεστών αναπλήρωσης και η άλλη αιτία είναι ο υπολογισμός με όλο τον ασφαλιστικό βίο.

Από την πλευρά του ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος επισήμανε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα είναι χαμηλότερα από το 0,80% από την αρχική πρόταση της κυβέρνησης είναι κάτι το οποίο θα επηρεάζει το ποσό της σύνταξης όχι μόνο όσων θα συνταξιοδοτούνται με 15 ή 20 χρόνια ασφάλισης αλλά όλων των συνταξιούχων.