Skip to main content

Το TEDx Thessaloniki 2015 ανήκει στην ιστορία και «γεφύρωσε τόπους»

Το έκτο συνεχόμενο TEDx Thessaloniki, με γενικό τίτλο Bridging Spaces-Γεφυρώνοντας Τόπους, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βασιλικό θέατρο.

Το έκτο συνεχόμενο TEDx Thessaloniki, το #TEDxThess15 με γενικό τίτλο Bridging Spaces-Γεφυρώνοντας Τόπους, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Μαΐου, στο Βασιλικό θέατρο με μεγάλη επιτυχία.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα παρά τον καλοκαιρινό καιρό, χρωματισμένη από την παραδοσιακά ιδιαίτερη σκηνή της διοργάνωσης και φορτισμένη με τη δίψα των TEDx’ers για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, 13 ομιλητές, 4 καλλιτεχνικά σχήματα και πάνω από 600 άνθρωποι στις θέσεις του κοινού απήλαυσαν μια μέρα γεμάτη καινοτόμες ιδέες, πρωτοποριακές επιστημονικές εφαρμογές, ειλικρινείς προσωπικές ιστορίες αλλά και ανεπιτήδευτες αλήθειες για τα ακανθώδη ζητήματα των καιρών μας.

Τα τρία μέρη του #TEDxThess15 και οι ιδέες που κυριάρχησαν σε αυτά:

Session 1: Explorations

Η ηθοποιός, Πηνελόπη Σταυροπούλου άνοιξε τον κύκλο ομιλιών της ημέρας με μια ιστορία από τα παιδικά της χρόνια με την πρώτη φορά που μέθυσε όταν ήταν 9 ετών. “Γεια σας, με λένε Πηνελόπη και είμαι αλκοολική”. Όπως πολλοί από εμάς, έτσι και η ίδια νόμιζε πως ο αλκοολικός είναι ένας άνθρωπος που τα έχει χάσει όλα, που ζει στο δρόμο, σε κάποιο παγκάκι ή που κάθε βράδυ δυσκολεύεται να γυρίσει σπίτι του λόγω του αλκοόλ. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο αλκοολισμός δεν κάνει διάκριση. Έκλεισε με μια ανάμνηση και μια προτροπή, όταν η 3χρονη κόρη της της είχε πει “Μυρίζεις άσχημα, μαμά!” Ενημερώστε λοιπόν και εσείς στους δικούς σας, μπορεί να μην το καταλαβαίνουν.

Σειρά είχε η Cassandra Stavrou από το Propercorn. Ξεκίνησε με την φράση “I sell popcorn, which means I sell frivolity” και συνέχισε εξηγώντας αυτή τη σκέψη της. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου το όνομα έχει περισσότερη σημασία από το ίδιο το προϊόν. Κι όμως, όπως μας λέει το όνομα ενός brand έχει σημασία μόνο αφότου γνωρίσουμε το ίδιο το προϊόν. “I am not selling a way of life and I’m certainly not selling anything more meaningful than the taste of popcorn in your mouth.”

Κλείνοντας μας μίλησε για την αφοσίωση, την σκληρή δουλειά αλλά και το πάθος που απαιτείται για να κάνεις κάτι σωστά. “Stop being indifferent!”

Επόμενος ομιλητής ο Isaac Holeman. Μοιράστηκε μαζί μας μια ανάμνηση από όταν είχε βρεθεί στο Malawi. Καθώς περπατούσε στον δρόμο, είδε κάτι που έμοιαζε με δέμα. Πλησίασε και μετά από λίγο παρατήρησε πως τελικά δεν ήταν δέμα. Ήταν μια μπάλα ποδοσφαίρου. Ο ίδιος δεν κατάφερε να την αναγνωρίσει, παρά μόνο όταν την είδε από την πλευρά των παιδιών που έπαιζαν. Έπρεπε να χρησιμοποιήσει την φαντασία. Μας μίλησε για αυτή τη σημασία της φαντασίας και τις εφαρμογές της μέσα από την προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός Medic Mobile.

Το θέμα της ομιλίας της Philippa Young ήταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο τρόπος με τον οποίο πολλές φορές χειρίζονται την πραγματικότητα. Είναι συχνό φαινόμενο τα μέσα αυτά να μεταφέρουν στο κοινό μόνο τη μία πλευρά μιας κατάστασης. Η αλήθεια είναι όμως πως όταν βλέπεις μόνο την μία πλευρά μιας ιστορίας, τότε οι άνθρωποι και οι χώρες γίνονται πολλές φορές τα θύματα, “objects of our pity”, όπως είπε η Young. Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Κι όμως εμείς, οι αποδέκτες της ιστορίας, δεν το καταλαβαίνουμε, γιατί ποτέ δεν είδαμε αυτή την άλλη πλευρά.

Το πρώτο μέρος του TEDxThessaloniki 2015 ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Αναστασίας Τσουκαλά. Μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις της για τον ρόλο της αστυνομίας και την σχέση της με τους πολίτες, δηλαδή εμάς. Μέσα από τρεις ιστορίες – παραδείγματα, μας έδειξε πόσο προβληματική είναι η παρούσα κατάσταση. Μας ρωτάει, “τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε, να διακινδυνεύσουμε στο όνομα της ασφάλειας μας;”. Αν δεν δώσουμε εμείς νόημα και ζωή στη δημοκρατία, ποιος θα δώσει; Μας αφορά και εμάς. Ολοκληρώνει την ομιλία της με την εξής φράση: “Δώστε εσείς ζωή στη δημοκρατία. Μη θεωρήσετε ότι δεν σας αφορά το ζήτημα επειδή εσείς είσαστε φιλήσυχοι πολίτες.”.

Session 2: Viewpoints

Στο δεύτερο μέρος του #TEDxThess15 πρώτος στη σκηνή ανέβηκε ο Harry Cliff. Στον κεντρικό άξονα της ομιλίας του βρίσκεται το σύμπαν και τα πειράματα που πραγματοποιούνται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN στη Γενεύη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή συσκευή που έχει κατασκευάσει ποτέ το ανθρώπινο είδος. Στοχεύει στο να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το σύμπαν στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Το να εντοπίσουν οι επιστήμονες το μποζόνιο του Higgs είναι καίριο, αφού σε διαφορετική περίπτωση η θεωρία της φυσικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα καταρρέει. “Keep an eye on the CERN experiment, the next few years are make-or-break time for the world of physics,” μας παροτρύνει στο τέλος.

Σειρά έχει η Amy Robinson από το Eyewire, ένα επιστημονικό παιχνίδι επίλυσης τρισδιάστατων παζλ που στοχεύει στο να καταγράψουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στο παρελθόν όποιος ήθελε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου έπρεπε να έχει PhD. Σήμερα χάρη σε παιχνίδια όπως το Eyewire τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια. Μάθαμε μάλιστα πως ο καλύτερος παίχτης αυτή τη στιγμή στον κόσμο είναι designer, ζει στην Αθήνα και σήμερα βρίσκεται στο κοινό του TEDxThessaloniki. Όπως μας λέει η Robinson, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 86.000.000.000 νευρώνες και σήμερα χρειάζονται κάποιες δεκάδες ώρες για να χαρτογραφήσουμε έναν μόνο νευρώνα. Σκεφτείτε μόνο πόσα μπορούμε να πετύχουμε στα επόμενα χρόνια. “We’ve learned more about the brain in the past 10 years than in the previous 10,000. Imagine where we’ll be in 10 more!”. Πριν περάσουμε στον επόμενο ομιλητή, βλέπουμε μια ομιλία του David Eaglem από το TED2015 γύρω από το πως η τεχνολογία γεφυρώνεται με την βιολογία.

Παραμένουμε στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς στη σκηνή ανεβαίνει η Danese Cooper, ειδική σε θέματα ανοικτού κώδικα, στόχος της οποίας είναι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της γύρω από τους μετανάστες, την αδήλωτη εργασία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομική δραστηριότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Μιλώντας για το Bitcoin, μας λέει “Cryptocurrencies are based on trust and transparency. Unlike banking.”

Ακολουθεί ο Νίκος Φράγκος, σε μια συζήτηση με την δική μας Κατερίνα Μπιλιούρη γύρω από την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές. Στα πρώτα λεπτά μαθαίνουμε πως μόλις πριν από λίγες βδομάδες ο Νίκος είχε χειρουργείο, αφού οι γιατροί είχαν εντοπίσει 26 όγκους στον λαιμό του. Του είχαν πει πως υπήρχε 80% πιθανότητα να μείνει παράλυτος, κι όμως σήμερα είναι εδώ μαζί μας κανονικά. Η συζήτηση εκτυλίσσεται γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Μας παροτρύνει να “μάθουμε να χορεύουμε μέσα στη βροχή, αφού ποτέ δεν θα συναντήσουμε την ιδανική κατάσταση”. Για τους επενδυτές στην Ελλάδα αναφέρει πως συχνά διακατέχονται από περιττό φόβο, πως αυτοί είναι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και κλείνει την ομιλία του με την φράση “Gratitude and humility are the cornerstones.”

Session 3: Crossovers

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του φετινού TEDxThessaloniki ξεκίνησε με τον Θεοδόσιο Σαπουνίδη, τον άνθρωπο πίσω από το CubesCoding, ένα εκπαιδευτικό σύστημα με το οποίο παιδιά και αρχάριοι μαθαίνουν προγραμματισμό χωρίς υπολογιστή. Χρησιμοποιούν μόνο κύβους. Ανάλογα με το ποιους κύβους συνδυάζει το παιδί, ανάλογες ενέργειες θα κάνει και ένα ρομπότ. Η ιδέα του για αυτό το σύστημα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, όταν ως μηχανικός…. δούλευε στην Φιλοσοφική του ΑΠΘ. Σκέφτηκε λοιπόν το εξής: Να δώσει στα παιδιά πράγματα που ξέρουν να χειρίζονται (κύβους, τουβλάκια, Lego) και μέσα από αυτά να τους μάθει προγραμματισμό. Έτσι και έκανε. Τελικά το CubesCoding κατάφερε να διακριθεί σε δύο διαφορετικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης και της προσπάθειας. Υποστηρίζει πως όποτε κι αν επενδύσουμε στην εκπαίδευση, ποτέ δεν θα χάσουμε. Η ανάγκη του ανθρώπου να μάθει ξεκινάει από τότε που γεννιέται και δεν τελειώνει ποτέ. “Όταν έχετε μια ιδέα, κυνηγήστε την, μην την αφήνετε λεπτό, ότι κι αν συμβεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι να βγείτε νικητές, ποτέ πιο πριν. Γιατί ο μόνος τρόπος να αποτύχεις είναι να εγκαταλείψεις.”

Σειρά είχε ο Νίκος Δέδες, η ομιλία του οποίου έχει ως κεντρικό θέμα τον ιό του AIDS. Βρισκόμαστε 34 χρόνια από τότε που υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα HIV και 32 χρόνια από τότε που βρέθηκε ο HIV και κατανοήσαμε πως μεταδίδεται ο ιός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με τον HIV. Μέχρι σήμερα 40.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σχεδόν όσοι χάσαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μας λέει πως το στίγμα που συνοδεύει αυτή τη νόσο είναι προϊόν της άγνοιας και του φόβου και έχει δίκιο. Μαθαίνουμε πως το 2011 οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως για κάποιον που παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους μειώνεται κατά 96%.

Ο επόμενος ομιλητής προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή της Hellas Direct. Η ομιλία του ξεκίνησε με μια ιστορία μετανάστευσης στην Αμερική από την δεκαετία του 1920. Τότε το Pittsburgh θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν η Silicon Valley της εποχής. Μαθαίνουμε πως το 52% των entrepreneurs της σημερινής Silicon Valley δεν έχει γεννηθεί στην Αμερική. Το 25% των πατεντών έχει κατοχυρωθεί από ξένους. Καταλαβαίνουμε αμέσως πως οι μετανάστες λειτουργούν πολύ με το πνεύμα του επιχειρηματία. Περνώντας στον χώρο της Ελλάδας, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή διανύει μια οικονομική κρίση, μια κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών. Όλα αυτά την ίδια στιγμή. Όλα τα startup οικοσυστήματα που έχουν πετύχει υιοθέτησαν τη νοοτροπία της διερεύνησης, τη σκέψη ενός μετανάστη. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια, προσαρμοστικότητα και μακροχρόνιες σχέσεις.

Την τελευταία ομιλία για το #TEDxThess15 εκφώνησε η Melissa Fleming, η οποία μοιράζεται μαζί μας μια ιστορία μετανάστευσης. Γνωρίζουμε την Ντόα, ένα κορίτσι από την Συρία που λόγω του εμφυλίου αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι και την πατρίδα της. Ξεκίνησε λοιπόν μαζί με εκατοντάδες ακόμα πρόσφυγες το ταξίδι μέσα από την Μεσόγειο. Μετά από τέσσερις μέρες ταξιδιού, ένα άλλο σκάφος τους πλησίασε και άρχισε να ανοίγει τρύπα σε αυτό των μεταναστών, βουλιάζοντας τους. “Let the fish eat your flesh,” τους άκουσε η Ντόα να φωνάζουν. Σύντομα η 19χρονη Ντόα κατέληξε να έχει την ευθύνη για τις ζωές δύο μωρών, καθώς ο παππούς και η μητέρα τους δεν είχαν τη δύναμη να συνεχίσουν. Ένα 19χρονο κορίτσι που δεν γνώριζε κολύμπι. Επέπλεε χάρη σε ένα και μόνο σωσίβιο. Λίγα 24ωρα αργότερα είδε ένα σκάφος, το οποίο την πρόσεξε χάρη στο φως ενός προβολέα. Αμέσως τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Το ένα από τα δύο μωρά δεν τα κατάφερε. Το άλλο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κρήτης, όπου οι γιατροί κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή. Η ίδια η Ντόα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την γενναιότητα που επέδειξε σε εκείνο το ταξίδι. “No person fleeing war or persecution should have to die trying crossing the sea to reach safety.” Δυνατή, συγκινητική, η Melissa Fleming κερδίζει επάξια το παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημα και το standing ovation του κοινού.

Με την αμέριστη υποστήριξη των χορηγών μας, δηλαδή της Wind Hellas, του Famous Grouse και της μπύρας SOL, της Aegean Airlines, του Porto Palace Hotel Thessaloniki, του ΚΕΘΕΑ, της αλυσίδας αρτοποιείων ‘Παραδοσιακό’, του Μακεδονικού χαλβά-Αφοί Χαΐτογλου, της εταιρίας ένδυσης-υπόδυσης TOMS, της Coco-mat, της Renault-Lion Hellas, της εταιρίας ηχητικών εγκαταστάσεων Diapason, της ΕΨΑ, της Chiquita, του εστιατορίου Meet The Ball, των προϊόντων κρόκου Κρόκος Κοζάνης, της Πανομονωτικής Μαριόγλου, της yaPartysu, της μπουτίκ υφασμάτων Πώλα Κοτσάλη, του usbstick.gr, των φυτωρίων Βασιλειάδη, της Viva.gr και της Samour Floors το Βασιλικό απέκτησε χρώμα και ταυτότητα #TEDxThess15 και έγινε για μια μέρα όπως κάθε χρόνο η έδρα του TEDx Thessaloniki στην καρδιά της πόλης.

Τα μηνύματα και οι εικόνες του #TEDxThess15 διαδόθηκαν χάρη στην υποστήριξη των χορηγών επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης, δηλαδή, του ΣΚΑΪ, της Καθημερινής, του offradio.gr, του skywalker.gr, του away.gr, του e-radio.gr, των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών Flash TV Κοζάνης και Δέλτα Τηλεόραση Θράκης, του larissanet.gr, της Olympia Electronics αλλά και των φωτογραφικών studio thepixel.gr και NP Creative Photography+.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες όλες οι ομιλίες του #TEDxThess15 θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο προκειμένου να τις θυμηθούμε όλοι, να τις έχουμε πάντα διαθέσιμες ως πηγή έμπνευσης και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για όσο το δυνατόν πιο μακριά σε όλο τον κόσμο και τα αυτιά ανήσυχων ανθρώπων που μοιράζονται τις αξίες του TED.