Skip to main content

Το στοίχημα της εξωστρέφειας κέρδισαν Detrop & Oenos

Tον δρόμο της εξωστρέφειας για τα ελληνικά τρόφιμα-ποτά έδειξαν η 22η Detrop και η 4η Oenos, που πραγματοποιήθηκαν από τις 7-10 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Tον δρόμο της εξωστρέφειας για τα ελληνικά τρόφιμα-ποτά έδειξαν η 22η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων-Ποτών-Μηχανημάτων & Εξοπλισμού Detrop και η 4η Διεθνής Έκθεση Οίνου Oenos, που πραγματοποιήθηκαν από τις 7-10 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το μοναδικό εξειδικευμένο δίδυμο εκθέσεων τροφίμων-ποτών στην Ελλάδα, η Detrop και η Oenos, επιβεβαίωσαν έτσι για μία ακόμη φορά τη σημασία τους, προσελκύοντας συνολικά περίπου 22.000 επισκέπτες, με αύξηση των εμπορικών επισκεπτών κατά 127%, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη διοργάνωση.

Οι φετινές Detrop & Oenos, αισθητά αναβαθμισμένες, σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, απευθύνονταν αποκλειστικά και μόνο σε εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων και ποτών. Στο πλαίσιο αυτό, συγκέντρωσαν στα περίπτερα τους σχεδόν 500 άμεσους εκθέτες, καθώς και επισκέπτες από 32 ξένες χώρες.

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ΔΕΘ-HELEXPO προσκάλεσε και φιλοξένησε εμπορικούς επισκέπτες από σημαντικές χώρες-στόχους για την προώθηση της Ελληνικής παραγωγής τροφίμων-ποτών, αλλά και της γαστρονομίας της χώρας μας.

Ειδικότερα, φιλοξενήθηκαν πάνω από 100 δυνητικοί αγοραστές ελληνικών τροφίμων-ποτών, μέσω του προγράμματος Hosted Buyers:

  • 20 Αμερικανοί εμπορικοί επισκέπτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν αναγνωρισμένοι chef, sommelier και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι με διεθνή αναγνώριση σε θέματα γαστρονομίας από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά. Εκτός από τα ραντεβού τους με τους εκθέτες της DETROP, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οργανωμένες μονάδες παραγωγής τροφίμων και κρασιών στη Θεσσαλονίκη, τη Νάουσα, το Αμύνταιο, την Δράμα, την Καβάλα και την Χαλκιδική.
  • 18 Ρώσοι εμπορικοί επισκέπτες από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα έδωσαν το παρόν και διερεύνησαν τις δυνατότητες συνεργασίας με εγχώριες επιχειρήσεις.
  • 15 Βούλγαροι επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και ποτών
  • 60 επιλεγμένοι εμπορικοί επισκέπτες από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Παρούσες στην έκθεση ήταν και 4 Περιφέρειες της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη, ενώ επίσης συμμετείχαν και πολλά Επιμελητήρια της χώρας, αλλά και από την Κύπρο, με πλήθος μελών τους.

Διευρυμένη ήταν και η εκθεσιακή παρουσία του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων-Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), ενώ την ίδια στιγμή σε κεντρικό σημείο των Detrop - Oenos και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο έγιναν παρουσιάσεις προϊόντων εκθετών και γευστικές δοκιμές.

Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν μαζί με τις Detrop -Oenos, όπως για το «Το Μέλλον των Ελληνικών Προϊόντων στο εξωτερικό», αλλά και για τις «Ενέργειες προώθησης πωλήσεων των ελληνικών κρασιών στη Γερμανική αγορά».

Επίσης, οι γευσιγνωσίες είχαν την “τιμητική” τους στις δύο εκθέσεις με την κα. Νταϊάν Κόχυλα, η οποία μαγείρεψε συνταγές της Βορείου Ελλάδος με εκλεκτά προϊόντα, που προσέφεραν εκθέτες, ενώ πλήθος γαστρονομικών δημιουργιών παρουσιάστηκαν στο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων.

Οι δύο εκθέσεις πλαισιώθηκαν και από το Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, όπου στην τελετή απονομής των βραβείων του τιμήθηκε η κα. Τάρα Τόμας, που είναι δημοσιογράφος του Wine & Spirit, του Νο 1 περιοδικού του κλάδου στην Αμερική.

Στο “μενού” των παράλληλων εκδηλώσεων ήταν και ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ετικέτας “Gold Label 2013”, αλλά και το 3ο Συμπόσιο Package & Label Design.

Οι εκθέσεις Detrop & Oenos διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου και της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας.

Η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO βράβευσε τις ακόλουθες εκθεσιακές συμμετοχές στις Detrop & Oenos:

Oenos

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
 
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α.Ε.
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ Α.Ε.

ΕΠΑΙΝΟΙ

ΑΜΠΕΛΟΥ ΧΩΡΑ Α.Ε.
ΚΑΪΡ Α.Γ.Β.Ε.
ΤΣΙΛΙΛΗΣ Κ. Α.Ε.

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ

ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ

Detrop

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  

ΕΛΑΙΩΝ ΟΔΟΙ –Γ.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ
ΛΑΔΑΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Ε.
INTERBEV BOVILLAGE

ΕΠΑΙΝΟΙ

ΚΑΛΛΟΝΗ Α.Ε.
ΦΥΡΙΠΠΗΣ Α.Ε.
VEGITERRANEO
ΑΥΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ Α.Ε.

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ

DANAES ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΗΣΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
ΚΑΣΙΔΗΣ Α.Ε.
ΒΙ. ΚΡΕ. Α.Ε.
ΠΙΡΠΙΡΗΣ Π. ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΠΕ
ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΧΡ. ΕΠΕ