Skip to main content

Το Σπιτικό: Τα αρτοζαχαροπλαστεία της δυτικής Θεσσαλονίκης που γράφουν ιστορία

Μονάδα 1.300 τμ και επένδυσης 1,5 εκατ.ευρώ ετοιμάζει η αλυσίδα αρτοζαχαροπλαστείων στην Ευκαρπία, που προσεχώς θα ανοίξει νέο κατάστημα στις Συκιές

Οι σπιτικές γεύσεις τής έδωσαν το όνομά της και ένας μικρός φούρνος, γνωστός ως φούρνος του Κυριάκου, που δημιουργήθηκε το 1952 στην Ευκαρπία, έγινε το ξεκίνημά της. Η αλυσίδα αρτοζαχαροπλαστείων «Το Σπιτικό», με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από άρτο, πίτες, σφολιατοειδή, τσουρέκια και κέικ μέχρι κουλουράκια, πάστες, κεράσματα και παγωτό, έφτασε να μετρά σήμερα τρία καταστήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, δύο στην Ευκαρπία και ένα στο Ρετζίκι, ενώ σε ενάμιση μήνα θα ανοίξει ένα ακόμα στις Συκιές, στην Επταπυργίου.

Ταυτόχρονα όμως ετοιμάζεται για ένα νέο αναπτυξιακό κεφάλαιο στην ιστορία της, αφού το 2023 θα είναι έτοιμη η νέα κεντρική παραγωγική της μονάδα στην Ευκαρπία, επιφάνειας 1.300 τ.μ., που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την επιχείρηση. Πρόκειται για μια επένδυση 1,5 εκατ.ευρώ, η οποία θα φιλοξενήσει ένα κομμάτι της αρτοποιίας, αλλά και τμήματα κουλουροποιίας, πίτας, παγωτού, ζαχαροπλαστικής και κερασμάτων, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της αλυσίδας αρτοζαχαροπλαστείων «Το Σπιτικό» κατά 30% με 40%, ανοίγοντας όλα τα ενδεχόμενα για τα επόμενα βήματα της, όπως είναι για παράδειγμα η πιθανή είσοδος στη χονδρική.

Ζυμώνοντας από το 1952 αλεύρι και… μεράκι, μαγιά κι… αγάπη και αξιοποιώντας στις οικογενειακές συνταγές ποιοτικές πρώτες ύλες, η οικογενειακή επιχείρηση έδωσε από την πρώτη στιγμή έμφαση στους πελάτες, με τους οποίους έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης. Ο Δήμος Δάγκας, γαμπρός του Κυριάκου Αγκούτογλου, δημιουργού του πρώτου εκείνου φούρνου, και ο Αλέξανδρος Αγκούτογλου, γιος του, χτίζουν εδώ και χρόνια τη φήμη της αλυσίδας αρτοζαχαροπλαστείων «Το Σπιτικό» πάνω στο δίπτυχο «καλή ποιότητα στις καλύτερες τιμές». Στην ερώτηση μάλιστα για ποια είδη είναι πιο γνωστό «Το Σπιτικό», ο Δήμος Δάγκας, που ήταν και ο νονός της επιχείρησης στη σύγχρονή της μορφή, απαντά «για όλα», δίνοντας όμως ένα μικρό προβάδισμα στο τσουρέκι και το προφιτερόλ του. Η δυτική Θεσσαλονίκη, που έχει αγαπήσει της γεύσεις των αρτοζαχαροπλαστείων «Το Σπιτικό» θα συνεχίσει να είναι το πεδίο δράσης της αλυσίδας, αν και με τη νέα μονάδα, τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον.

Επτά δεκαετίες γεύσεων

Όλα ξεκίνησαν το 1952 από έναν μικρό φούρνο στην Ευκαρπία, τον οποίο έφτιαξε ο Κυριάκος Αγκούτογλου και σύντομα ταυτίστηκε με την καθημερινότητα του κόσμου, αποκτώντας όνομα στην περιοχή ως ο φούρνος του Κυριάκου. Τα χρόνια πέρασαν και στη συνέχεια ο φούρνος πέρασε στην επόμενη γενιά. Ήταν δε το 2006, όταν όλα θα άλλαζαν και θα έμπαιναν οι βάσεις για την αλυσίδα των αρτοζαχαροπλαστείων «Το Σπιτικό» όπως είναι σήμερα. Ο Δήμος Δάγκας, τεχνολόγος γεωπόνος και επί 11 χρόνια προϊστάμενος στο αρτοζαχαροπλαστείο μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ ένωσε τις δυνάμεις του με τον Αλέξανδρο Αγκούτογλου, που είχε μεγαλώσει μέσα στις ζύμες και τα αλεύρια και μοιραζόταν την αγάπη του πατέρα του για τη γεύση. Ένα νέο μεγάλο κατάστημα ήρθε να αφήσει το αποτύπωμά του στην Ευκαρπία με το όνομα « Το Σπιτικό», ενώ 8 χρόνια αργότερα, προστέθηκε ακόμα ένα αρτοζαχαροπλαστείο στο Ρετζίκι.

 

Η οικογένεια Δάγκα, όπου πέραν των γονέων ασχολούνται με την επιχείρηση και τα παιδιά, αλλά και η οικογένεια Αγκούτογλου έχουν επενδύσει στη διαχρονικότητα του brand, εξηγώντας πως από την πρώτη κουταλιά ζάχαρης που αναμείχθηκε με βούτυρο, αλεύρι και μυρωδικά χρόνια πριν, η ποιότητα παραμένει μέχρι και σήμερα το βασικό συστατικό των συνταγών.

«Ο κόσμος μάς έχει αγαπήσει. Και η επισκεψιμότητα στα καταστήματα είναι πολύ καλή παρά τις δύσκολες εποχές» λέει ο Δήμος Δάγκας, που ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, μπαίνει στην παραγωγή και βάζει το χεράκι του.