Skip to main content

Το SPD ελπίζει στο ντιμπέιτ της Κυριακής

Σαρωτική νίκη των Χριστιανοδημοκρατών προεξοφλεί και νέα δημοσκόπηση ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου

Ελάχιστες είναι οι μεταβολές στα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με το νέο βαρόμετρο του ZDF: στην πρόθεση ψήφου με στάθμιση των δεδομένων, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) συνεχίζει να διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά της, λαμβάνοντας το 39% έναντι μόλις 22% που φέρονται να συγκεντρώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μ. Σουλτς. Στο 9% παραμένει η Αριστερά (Die Linke), στο 8% οι Πράσινοι (Grüne), διψήφιο ποσοστό αποσπούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10% (+1) ενώ μια μονάδα χάνει το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τα ποσοστά του οποίου υποχωρούν στο 8%.

Η δημοσκοπική διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών κατά την παρούσα φάση καταδεικνύει ότι πέρα από τη συνέχιση του νυν μεγάλου συνασπισμού CDU/CSU-SPD, κυβερνητική πλειοψηφία θα είχε και μια συνεργασία των συντηρητικών της Α. Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Οριακά εφικτός θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης και από το κεντροδεξιό στρατόπεδο CDU/CDU-FDP που κυβέρνησε τη χώρα τελευταία φορά μεταξύ 2009-2013.

Βελτιώνει τη θέση της η Α. Μέρκελ

Η νυν καγκελάριος, που διεκδικεί τέταρτη συνεχόμενη θητεία, συνεχίζει να προηγείται στη λίστα των σημαντικότερων πολιτικών της χώρας όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Ακολουθούν οι Β. Σόιμπλε, Ζ. Γκάμπριελ και ο υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ.

Την ίδια ώρα και στην απευθείας σύγκριση των πολιτικών, η Α. Μέρκελ διευρύνει εκ νέου το προβάδισμά της έναντι του βασικού της αντιπάλου. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου, η πρόεδρος και υποψήφια της CDU λαμβάνει 57% ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 28%. Αξιοσημείωτο ότι το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν πιο αξιόπιστη την Α. Μέρκελ, μόλις το 11% τον Μ. Σουλτς ενώ κανέναν από τους δυο απάντησε το 44%.

Τα βλέμματα στο ντιμπέιτ της Κυριακής

Την ερχόμενη Κυριακή πραγματοποιείται η μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δυο υποψηφίων την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια πολίτες. Το 33% εκτιμά ότι νικητής της βραδιάς θα αναδειχθεί η Α. Μέρκελ, μόλις 10% ποντάρει στον Σουλτς ενώ η συντριπτική πλειονότητα, το 46%, εκτιμά ότι το ντιμπέιτ θα λήξει με ισοπαλία των δυο μονομάχων.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση αποκτά ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα για το SPD που υπολείπεται σημαντικά των συντηρητικών. Όπως δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, στόχος του είναι να πείσει τους τηλεθεατές με επιχειρήματα ουσίας και περιεχόμενα. «Δεν σκοπεύω να επιτεθώ προσωπικά στην κ. Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς.

dpa, Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle