Skip to main content

Το «σκοτσέζικο ντους» από τις Βρυξέλλες, πριν το Eurogroup

H πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, αποδίδει ολοένα και περισσότερους καρπούς, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Ενώ οι ώρες για την σύγκληση του τακτικού Eurogroup της Δευτέρας περνούν και ο χρόνος για την έναρξη της μετρά αντίστροφα, φαίνεται ότι η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, αποδίδει ολοένα και περισσότερους καρπούς.

Η προχθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιουνκέρ για την πρόοδο των συζητήσεων, δείχνει να λειτουργεί στην πραγματικότητα ως βατήρας των νέων εξελίξεων που κυοφορούνται στο παρασκήνιο από το ίδιο μέτωπο, ενέχοντας και μια δόση «σκωτσέζικου ντους», καθώς τα συναισθήματα, με βάση τις πληροφορίες, εναλλάσσονται τάχιστα.

Βεβαίως, σοβαρό ενδεχόμενο τελικής συμφωνίας το Eurogroup της Δευτέρας μάλλον δεν φαίνεται να υπάρχει, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να προκύψει αυτό που η ελληνική πλευρά επεδίωκε από την πρώτη στιγμή: μια γραπτή ανακοίνωση σοβαρής προόδου των διαπραγματεύσεων η οποία θα αποτελέσει το «διαβατήριο» της Αθήνας για την ενίσχυση της χειμαζόμενης ρευστότητας της.

Το πιο πιθανό σενάριο, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι με την ανακοίνωση του Eurogroup της Δευτέρας υπό μάλης, η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, μια χαλάρωση του ορίου συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Κι έτσι να πάρει μια «βαθιά ανάσα» ως προς το κομμάτι της ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο πιεστικό από τα προβλήματα που πρέπει να λύσει.