Skip to main content

Ιδού το καράβι που θα στολίσει την Αριστοτέλους στις γιορτές (φωτο)

Η Voria.gr βρέθηκε στο εργαστήριο που έφτιαξε το σκαρί του καραβιού το οποίο θα τοποθετηθεί στην Πλ. Αριστοτέλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κάτια Γερακαρίτου - Βάσια Μπάρμπα

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για τον εορταστικό διάκοσμο της Θεσσαλονίκης, με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα να δουλεύουν πυρετωδώς.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα ξεκινήσει να στήνεται στην πλατεία Αριστοτέλους το σκαρί ενός καραβιού το οποίο θα είναι το βασικό στοιχείο του διάκοσμου της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου. Οι άνθρωποι της κατασκευαστικής εταιρείας ολοκληρώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στο ξύλινο σκαρί, τον σκελετό ενός κανονικού καραβιού, μήκους 12 μέτρων και πλάτους 3,6 μέτρων, που το υψηλότερο επίπεδό του έχει απόσταση τριών μέτρων από την καρίνα του.

Η Voria.gr βρέθηκε στο εργαστήριο του Δημήτρη Εξηντάρη ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχει στον εορταστικό διάκοσμο της Θεσσαλονίκης. «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να δημιουγούμε κατασκευές που κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν όμορφα, ιδιαίτερα μάλιστα που κατασκευάζουμε ένα σκαρί καραβιού το οποίο είναι ταυτισμένο με τον ελληνικό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων», πρόσθεσε ο κ. Εξηντάρης, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλές ειδικές κατασκευές για διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ είναι ο κατασκευαστής πολλών εκθεμάτων του Μουσείου Τεχνολογίας NOESIS.

Μάλιστα, στη βάση του καραβιού θα βρίσκεται το ομοίωμα μιας γυναίκας η οποία θα κρατάει στην αγκαλιά της ένα μωρό. Δεκάδες ξύλινα ζώα θα τοποθετηθούν γύρω από το σκαρί, σε μια αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου.

Όπως είχε αναφέρει, κατά την παρουσίαση της πρότασης για τον εορταστικό διάκοσμο, ο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Αρχιτέκτονας – Σκηνογράφος, Απόστολος Βέττας, πρόκειται για μια διαφορετική ερμηνεία της φάτνης, καθώς εκτός από την αναπαράσταση της Παναγίας και του Θείου Βρέφους, θα υπάρχουν παράλληλα ισχυροί συμβολισμοί για το προσφυγικό ζήτημα.


Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τοποθετηθεί το και άστρο που θα είναι μέσα στον Θερμαϊκό. Πρόκειται για μια φωτεινή γιρλάντα η οποία θα ξεκινά από το ύψος που θα βρίσκεται το καράβι, θα περνά την παραλιακή οδό και θα συνεχίζει μέσα στη θάλασσα. Αυτή η κατασκευή αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της πόλης.

 

Στην Αριστοτέλους θα τοποθετηθούν και φωτιζόμενα καθίσματα, σε σχήμα αστεριού. Η βάση στήριξης θα είναι από σωλήνα και τα πόδια δε θα τοποθετηθούν περιμετρικά για να μη φαίνονται και να δίνουν την όψη αιωρουμένου αστεριού.

Όπως θα ανηφορίζουν οι επισκέπτες στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, μια κατασκευή – ένας κύβος ρούμπικ, θα είναι το σπίτι του Άι – Βασίλη. Στο άνω μέρος της Αριστοτέλους, από το άγαλμα του Βενιζέλου και πάνω, θα λειτουργήσουν Carousel, συγκρουόμενα και τρενάκι. Παράλληλα, θα υπάρχει το Χριστουγεννιάτικο παζάρι, σε 20-25 Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια.

Στις 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πρωτοχρονιά. Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές, εικαστικά γεγονότα,  φεστιβάλ δρόμου, χορευτικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, εγκαταστάσεις διαδραστικού χαρακτήρα, κυνήγι θησαυρού, show πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά και ακροβατικών, φεστιβάλ δρόμου κλπ. περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 180 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε πολλά σημεία ταυτόχρονα στην πόλη, όπως στην πλατεία Αριστοτέλους, στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, στην πλατεία Τσιρογιάννη, στην αγορά Μοδιάνο, στην Ικτίνου, στα Λαδάδικα, στον Σιδηροδρομικό Σταθμός, στο άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, στη στοά Αγίου Μηνά.  Στις εκδηλώσεις προβλέπεται να συμμετάσχουν περίπου 300 καλλιτέχνες, 100 εθελοντές, 60 φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Συμφωνικές Ορχήστρες, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, και Χορωδίες.