Skip to main content

Μία μεγάλη παγίδα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Η παγίδα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η ανησυχία για την τύχη των Τούρκων αξιωματικών και αποστολή της... ελληνικής σημαίας με κούριερ,

Ο Στέφαν Φούλε, τώρα Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, και πρώην Επίτροπος για την Διεύρυνση στην Ε.Ε., υποστήριξε την έναρξη διπλών διαπραγματεύσεων, και με την ΕΕ, και με το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, αλλά, τέτοια πρόταση βρισκόταν στην «κωλοτσέπη» των πολιτικών και δεν λειτούργησε, είπε.

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ζήτημα του ΟΗΕ κι εκεί πρέπει να παραμείνει. Όποιος πιστεύει ότι κατευθείαν συνεννοήσεις με τους Σκοπιανούς μπορούν να φέρουν λύση, είναι ή βλαμμένος ή βαλμένος.

Στο τελευταίο τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη, υπάρχει και ο εξής στίχος: «Τρέξε και κρύψου στην ασπίδα σου και πάλι / και με το φως του φεγγαριού νυχτοπερπάτα / κοίτα πώς είσαι στον καθρέπτη, κοίτα πάλι / την ρετσινιά σου δεν την σβήνει μια γραβάτα». Ποιον να εννοεί, άραγε;

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισημαίνει ότι «έκπληξη και προβληματισμό προκαλούν οι πρόσφατες αντιφατικές κρίσεις του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αναφορικώς με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών». Ο δε εισαγγελέας της τελευταίας δίκης άφησε έναν υπαινιγμό, που είναι άγνωστο αν απευθύνεται σε συναδέλφους του [για τις αντιφατικές αποφάσεις] ή στην κυβέρνηση: «Δεν είμαστε βιλαέτι της οθωμανικής αυτοκρατορίας», είπε. [Αυτό θέλει πολύ συζήτηση].

Στην «έκπληξη και τον προβληματισμό» του Λυκουρέζου, προσθέτω και την ανησυχία, επειδή θέλω την δικαιοσύνη ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες, και πάνω απ’ όλα δεν θέλω να χαίρεται ο Τούρκος που ο ραγιάς υπέκυψε πάλι στις πιέσεις του! [Και θυμηθείτε την ελληνική παροιμία: «Για να σε καβαλήσει κάποιος στην πλάτη, πρέπει να σκύψεις»].

Ο Τούρκος εκπρόσωπος του Ερντογάν, το είπε: «Η έκδοσή τους -σημ.: των 8 αξιωματικών- είναι αναγκαία για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να προβούν στα απαραίτητα βήματα». Θα φανεί από την οριστική απόφαση, αν είμαστε βιλαέτι και ραγιάδες, ή διατηρούμε ακόμη την αξιοπρέπειά μας.

Α) Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης αναβολικών, στην οποία εμπλέκεται αστυνομικός.

Β) Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για κύκλωμα διάθεσης παράνομων τσιγάρων, όπου εμπλέκονται τρεις αστυνομικοί. Μήπως είναι καιρός, τα κριτήρια για την εισαγωγή στην Αστυνομία να λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες, εκτός από τους βαθμούς στις εξετάσεις;

Τούρκος βουλευτής, εκμεταλλεύεται το ανθελληνικό κλίμα που υπάρχει στην Τουρκία, τροφοδοτούμενο από τις δηλώσεις Ερντογάν και δηλώνει ότι θα… κατακτήσει ένα ελληνικό νησί, θα υψώσει την τουρκική σημαία και την ελληνική θα την στείλει με κούριερ στην Αθήνα.

Μπορεί να είναι ηλίθιος, αλλά τουλάχιστον δείχνει σεβασμό στην ελληνική σημαία, καθώς δεν θα προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο, όπως μερικοί εντός της χώρας μας, οι οποίοι συνηθίζουν να την καίνε κιόλας, ενώ πολλοί της κυβερνητικής παράταξης τους δικαιολογούν.

Μας άρεσαν τα λόγια που είπε ο Ομπάμα για την αρχαία Ελλάδα, αλλά έκανα την παρατήρηση ότι για την σύγχρονη Ελλάδα, το ενδιαφέρον εξαντλείται στα λόγια, μη κάνοντας μια επένδυση ούτε σε περίπτερο. Απεναντίας, ξεκινά στα Σκόπια η κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής όπλων και πυρομαχικών από αμερικανική εταιρεία. Σ’ εμάς τα λόγια, στους Σλάβους τα δολάρια.