Skip to main content

Το συριακό ζήτημα στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ - Λαβρόφ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ ως «πολύ, πολύ καλές» ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ εγκωμίασε την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας εγκωμίασε την αμερικανική κυβέρνηση ως κυβέρνηση εξεύρεσης λύσεων, μετά από τη συνάντησή του χθες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Λευκός Οίκος υπέστη κριτική για την απόλυση του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), ο οποίος προέδρευε σε διερεύνηση του πιθανού ρόλου της Μόσχας στην αμερικανική πολιτική.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποτέλεσαν την πιο υψηλόβαθμη δημόσια επαφή μεταξύ του Τραμπ και της κυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την έναρξη της θητείας του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Ενώ δεν ήταν άνευ προηγουμένου, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για έναν υπουργό Εξωτερικών να τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για διμερείς συζητήσεις στον Λευκό Οίκο.

Σε μια αιφνίδια εξέλιξη την Τρίτη, ο Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, του οποίου η υπηρεσία διερευνά την πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το ενδεχόμενο να έχουν συνωμοτήσει με τη Μόσχα συνεργάτες του Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της έρευνας με την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο Τραμπ περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ ως «πολύ, πολύ καλές». Όταν ερωτήθηκε εάν η απόλυση του Κόμεϊ επηρέασε τη συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε, "Καθόλου". Είπε ότι αυτός και ο Λαβρόφ συζήτησαν τον εμφύλιο στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. "Θέλουμε να δούμε τις σφαγές, τις απαίσιες σφαγές, να σταματούν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και όλοι συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό", είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι οι συζητήσεις του με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ τον είχαν πείσει ότι είναι άτομα που ήθελαν να συνάψουν συμφωνίες και να λύσουν προβλήματα. "Η κυβέρνηση Τραμπ, και ο Πρόεδρος ο ίδιος, και ο υπουργός Εξωτερικών, πείσθηκα ξανά σήμερα ότι αποτελούν άτομα δράσης", είπε ο Λαβρόφ.