Skip to main content

Το Σεπτέμβριο κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις από τον Τσίπρα

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι όλοι και πρωτίστως η ίδια η κυβέρνηση, προσβλέπουν σε ένα «χαλαρό» καλοκαίρι, μετά τη διαπραγμάτευση.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αναφορικά με το ενδεχόμενο της πρoκήρυξης ενός δημοψηφίσματος για κρίσιμες αλλαγές στο Σύνταγμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι και θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον και τηνκατάσταση που θα επικρατεί για την κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι όλοι και πρωτίστως η ίδια η κυβέρνηση, προσβλέπουν σε ένα «χαλαρό» καλοκαίρι, μετά τη μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης και τον συμβιβασμό σε ένα δύσκολο πακέτο νέων μέτρων. Τελευταίος σκόπελος πριν από το πολυαναμενόμενο καλοκαιρινό διάλειμμα είναι η μορφή που θα λάβει η διευθέτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος.

Ακόμα και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι δεν αναμένουν κάτι πολύ εντυπωσιακό, κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η φόρμουλα που θα βρεθεί, ως προϊό νσυμβιβασμού ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, θα πρέπει να καλύπτει όλες τις πλευρές και, ως εκ τούτου, να είναι αρκούντως γενικόλογη, ώστε να μπορεί να τύχει διαφορετικών ερμηνειών από καθέναν από τους ενδιαφερόμενους. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα από μια τέτοια εξέλιξη τώρα, καθώς έχει φροντίσει να μεταθέσει το ζήτημα στο μέλλον, συναρτώντας την υλοποίηση των μέτρων που θα ψηφίσει η κυβέρνησή του με την υλοποίηση, αντίστοιχα, των μέτρων για το χρέος.