Skip to main content

Το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι τραπεζικές συγχωνεύσεις

Τι εκτιμούν οι τραπεζίτες, τι λέει ο υπουργός Οικονομικών και ποιος θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν τα αποτελέσματα των stress tests.
Μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην εκτίμηση αυτή προχωρούν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν ότι από τα αποτελέσματα των στρεσ τεστς, που ξεκινούν σε δύο εβδομάδες, θα εξαρτηθεί ποιος θα ξεκινήσει να μιλάει με ποιον. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε χθες, για μια ακόμα φορά, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μπουν στη λογική των συγχωνεύσεων, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος έσπευσε να προσθέσει ότι οι τραπεζικές κινήσεις είναι σαν τις υποτιμήσεις. Ανακοινώνονται, μόνο όταν ξεκινούν να γίνονται.

Όλοι, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, την απόφαση όλων να επιταχύνουν τις διαδικασίες συγκέντρωσης δυνάμεων. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε και προκαλεί μια παρέμβαση του κ. Ράπανου, σύμφωνα με την οποία είναι πιθανός ένας αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος, καθώς, αποδεδειγμένα, από όπου πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι ξένοι έκαναν μαζική είσοδο στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Κι όπως είναι φυσικό, όλοι φοβούνται μήπως το ίδιο σκηνικό επαναληφθεί και στη χώρα μας.