Skip to main content

Το σενάριο προσφυγής στο σχέδιο το Σαββατοκύριακο

Πολύ κρίσιμη αποδεικνύεται η συνάντηση που θα έχει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος Καν.
Πολύ κρίσιμη αποδεικνύεται η συνάντηση που θα έχει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος Καν. Κι αυτό γιατί από χθες το βράδυ «παίζει» ένα σενάριο που θέλει τον πρώτο να ανακοινώνει στον δεύτερο το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας.

Το σενάριο αυτό άρχισε να κερδίζει πόντους από το απόγευμα, όταν κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο σχέδιο, ακόμα και πριν το τέλος των διαβουλεύσεων για την ενεργοποίησή του, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το μεικτό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στη χώρα μας τουλάχιστον για δέκα μέρες, χωρίς να αποκλείεται και μικρή χρονική παράταση. Το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων είναι τόσο πολύπλοκο και σύνθετο, ώστε μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή υπό τις παρούσες συνθήκες.

Για την ιστορία, πάντως, αλλά και για το πρακτικό μέρος της υπόθεσης, όλα τα παραπάνω συνεπάγονται ότι θα πρέπει προηγουμένως η χώρα μας να στείλει το letter of intent, το οποίο προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Με το συγκεκριμένο κείμενο θα ζητείται η παρέμβαση του ΔΝΤ, αφού θα περιγράφεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.