Skip to main content

H «πλάζα» του Ξυδάκη στη Βενιζέλου και γιατί είναι τυχερό ο Πανούσης

Το σχέδιο του Ν. Ξυδάκη για τα αρχαία της Βενιζέλου, γιατί είναι τυχερός ο Γ.Πανούσης και πώς ο Κεγκέρογλου μπέρδεψε τις κότες με τις πάπιες.

Ο αναπλ. Υπουργός Ν. Ξυδάκης έκανε λόγο για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας «αρχαιολογικής πλάζας» στην περιοχή της Βενιζέλου, χωρίς απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη σήραγγα του Μετρό. Όταν ο υπουργός πολιτισμού (ποιας χώρας;) δεν χρησιμοποιεί τον όρο πλατεία, αλλά «πλάζα», επιχειρώντας να μας εντυπωσιάσει με την γλωσσομάθειά του, τι αισιοδοξία να έχω για τα πολιτιστικά πράγματα στη χώρα;

Και μη πεις κανείς ότι πρόκειται για λεπτομέρεια. Όχι μόνο επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, αλλά διότι το βάθος παιδείας του καθενός μας κρίνεται ακόμη και από το αν κόβουμε τα νύχια μας. Να θυμίσω και την αμάθεια του Βενιζέλου, που αποκαλούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες… Ολυμπιάδα. Και πρόκειται για υπουργούς Πολιτισμού, που δείχνουν την ευαισθησία τους στην ελληνικότητα (υποτίθεται ότι αυτήν υπηρετούν).

Τυχερός ο Πανούσης, που δεν άνοιξαν ακόμη τα γκούλαγκ στην Ελλάδα, αλλιώς θα ήταν ο πρώτος τρόφιμος. Σε νέο άρθρο του ζητά να σταματήσει η φιλολογία περί «μαρτυρικής Αριστεράς που την κυνηγάνε όλοι» και επιτίθεται στους αριστερούς που «συνεχίζουν να βρίζουν, να προπηλακίζουν, να εξορίζουν, να λοιδορούν ό,τι και όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους». Χαρακτηρίζει μάλιστα τη συγκεκριμένη πρακτική «αριστερή χυδαιολογία».

«Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους α(σ)κόπως αριστερούς που κάνουν ο,τιδήποτε για να αποτύχει η κυβερνώσα Αριστερά, ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά-τριπλά σκοτεινά (και συχνά «βρόμικα») παιχνίδια τους. Έλεος»! Και καταλήγει: «Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία».

Ο Κεγκέρογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μπέρδεψε τις κότες, τις πάπιες και υποστήριζε άλλ’ αντ’ άλλων περί των ορνίθων. Κατηγόρησε αρχικά την κυβέρνηση ότι «κάνει την κότα» και δεν απαντά, κάποιος του σφύριξε ότι δεν πρόκειται για κότα, αλλά για πάπια, και ο Κεγκέρογλου διόρθωσε λέγοντας «Ποιεί τη νήσσα, κατά το αρχαίο».

Χωρίς να πρόκειται για σπουδαίο ατόπημα, είναι όμως ενδεικτικό πόσο εύκολα μαϊμουδίζουμε και επαναλαμβάνουμε άκριτα ό,τι ακούμε από κάποιον αμαθή, χωρίς να το ψάξουμε. Δεν υπάρχει αξιότιμε βουλευτά, ούτε κότα, ούτε πάπια, ούτε «νήσσα κατά το αρχαίο». Υπάρχει απλά μια παραφθορά, που συνηθίζει ο λαός, από τον οποίο δεν έχει κανείς φιλολογικές απαιτήσεις (αν και θα έπρεπε).

Ένας από τους μυστικοσύμβουλους Βυζαντινού αυτοκράτορα, απέφευγε να πει τη γνώμη του κατά τις συνεδριάσεις. Για κάθε λοιπόν παρόμοια περίπτωση, οι Βυζαντινοί έλεγαν «Ποιεί τον Παπίαν», επειδή Παπίας, ήταν το όνομα του συμβούλου. Κάποιος, σαν τον Κεγκέρογλου, μετέτρεψε τον Παπία σε πάπια, χωρίς να αναρωτηθεί, από πού συνάγεται ότι οι πάπιες αποφεύγουν να πουν την γνώμη τους στις συνεδριάσεις των παπιών!

Πρόταση της στήλης: Αν θα φύγουμε από την Ευρώπη, να ζητήσουμε πίσω το όνομα της Ηπείρου. Δικό μας είναι και το θέλουμε.

Καλλισθένης