Skip to main content

Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων και το λάθος της Μπαζιάνα

Η συμφωνία που είχαμε έληξε, η Βουλγαρία ανοιγοκλείνει τα φράγματα κατά πως την βολεύει, και τα χωράφια στις παραμεθόριες κατακλύζονται από νερά...

Για το μεγάλο -εδώ και δεκαετίες- πρόβλημα με τους Βούλγαρους και την διαχείριση των υδάτων η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως παρόλο που το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί δεν υπάρχει πλέον -οι κάθετοι άξονες που άνοιξαν χωρίς κανένα όφελος εξωτερικής πολιτικής- ακόμη και σήμερα μπορεί να επιλυθεί το θέμα για μη πνίγονται κάθε ο χρόνο ο Έβρος και Σέρρες.

Η συμφωνία που είχαμε έληξε, η Βουλγαρία ανοιγοκλείνει τα φράγματα κατά πως την βολεύει, και τα χωράφια στις παραμεθόριες κατακλύζονται από νερά. Ούτε αυτό το απλό μπορούμε να κάνουμε;

Μετά από τόσα χρόνια προσχηματικών συνομιλιών, έχει καταστεί σαφές πως οι Σλάβοι των Σκοπίων θα διαπραγματευθούν σοβαρά μόνον εάν υποχρεωθούν. Και θα υποχρεωθούν μόνον εάν κλείσει ο δρόμος για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που δικαιολογημένα οι ίδιοι θεωρούν αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωση του κράτους τους.

Αν αυτό το απορρίπτουμε -που δεν είναι αποτέλεσμα νοητικής υστέρησης- ποιοι μας υποχρεώνουν -κι εμείς ενδίδουμε- να κάνουμε κι άλλες υποχωρήσεις; Και πού πήγε η… εθνικά αξιοπρεπής πολιτική μας; [Ο Τσίπρας -που δεν είπε ποτέ ψέματα, κατά την κα. Μπαζιάνα- έλεγε προεκλογικά του 2015 ότι θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό. Ψάχνει ακόμη να την βρει;]

Το διαβάσατε, αλλά το σημειώνω. Είπε η Κωνσταντοπούλου, για την σύζυγο του πρωθυπουργού, την «πρώην ασυμβίβαστη αριστερή, που θα χώριζε τον @atsipras αν υπέγραφε Μνημόνιο» [αλλά τον αγαπά τόσο, που δεν τον χώρισε]. Το είπα εγώ προχθές ότι ήταν λάθος της κας Μπαζιάνα που αποφάσισε να δείξει τον εαυτό της. Ο Πλάτων μάλιστα έγραψε, πως ο εμφύλιος σπαραγμός είναι η χειρότερη μορφή πολέμου. Και η Κωνσταντοπούλου απείλησε ότι θα επανέλθει.

Πάντως για να βγει η κα Μπαζιάνα προς υποστήριξη του συζύγου, πρέπει αυτός να έχει μεγάλο πρόβλημα. Ίσως γλύτωσε έτσι τις αύθεις.

Παραμένουν στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ: Μέχρι και -40 βαθμούς μπορεί να δείξει το θερμόμετρο. Κι εκείνη η υπερθέρμανση του πλανήτη, που λιώνουν οι πάγοι, πού πήγε;

Το Ιράν απαγόρευσε τη διδασκαλία των Αγγλικών στα δημοτικά σχολεία, μετά την δήλωση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας ότι η εκμάθηση της γλώσσας από μικρή ηλικία ανοίγει τον δρόμο σε μια δυτική "πολιτισμική εισβολή". Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα καταργεί τα ελληνικά. Φοβάται μήπως καταλάβουν οι κάτοικοι αυτού τόπου ότι είναι Έλληνες, και φερθούν επιτέλους ελληνικά!

Ο αμίμητος Αρκάς έγραψε πάλι: «Είναι μεγάλη τύχη να γεννηθείς Έλληνας και είναι μεγάλη τύχη να πεθάνεις Έλληνας. Το ενδιάμεσο όμως είναι μεγάλη ατυχία».

Τι έχει πει για την ελληνική γραμματεία ο Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia) «Το αλφάβητόν μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μιαν διεθνή γλώσσα δια των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξις και η διαίρεσις εις παραγράφους... είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά - το λυρικό, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές».