Skip to main content

Το πρόβλημα με την Κίνα δεν είναι μόνον η οικονομία της

Οι Κινέζοι, θέλουν να αποκρύψουν ότι η πιθανότητα να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος θα αφορά τις αμφισβητήσεις για τη θαλάσσια ζώνη που θεωρούν δική τους

Βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος η Κίνα, αφενός για την υφεσική τάση που δείχνει η οικονομία της (υπό την έννοια της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης), αλλά και για την αγωνιώδη προσπάθειά της να εξοπλιστεί ταχύτατα, νιώθοντας ότι απειλείται.

Αυτή η δεύτερη περίπτωση δεν έτυχε της δέουσας σημασίας, πολλώ μάλλον που με την χθεσινή επιβλητική παρέλαση των ενόπλων δυνάμεών της, έστειλε πολλά μηνύματα. Και μόνον το γεγονός ότι η παρέλαση διεξήχθη με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από την παράδοση της Ιαπωνίας, με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ενδεικτικό σήμα, αλλά δεν είναι μόνον αυτό.

Ενώ αρνήθηκε να παρευρεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και η κα. Μέρκελ και όλοι σχεδόν οι δυτικοί ηγέτες, παρέστη ο κ. Πούτιν, καθ’ όλη την διάρκεια της μεγάλης τελετής στην πλατεία Τιενανμέν -όπου έλαβαν μέρος 12.000 στρατιώτες, 500 στρατιωτικά οχήματα και 200 αεροσκάφη και ελικόπτερα- και μάλιστα βρισκόταν δίπλα στον Κινέζο ηγέτη. Αυτό δεν οφείλεται μόνον στις φιλικές σχέσεις που επιχειρούν να συνάψουν οι δύο χώρες (φίλες μεν, αλλά και ανταγωνίστριες στην προσπάθεια επιρροής στην κεντρική Ασία), αλλά και στο γεγονός ότι και η Ρωσία, όπως και η Κίνα, έχει εδαφικές διαφορές με την Ιαπωνία.

Ο ταχύς και σε υπερβολικό βαθμό εξοπλισμός της Κίνας έχει την εξήγησή του. Ο αρθρογράφος κ. Han Xudong, της Global Times της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την θέση του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δηλαδή της ίδιας της ηγεσίας της Κίνας, μάς προϊδεάζει για τα κινεζικά σχέδια. Η αναφερόμενη εφημερίδα χρησιμοποιείται συχνά για την προώθηση των απόψεων της κινεζικής ηγεσίας στο εξωτερικό, αλλά και την "προειδοποίηση" των δυτικών για τον τρόπο αντίδρασης της Κίνας σε κρίσιμα θέματα, όπως ο εξοπλισμός της Ταϊβάν, η προσπάθεια της Ιαπωνίας στα Σενκάκου κ.ά.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, γίνεται λόγος για προετοιμασία της Κίνας σε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο. Όπως αναφέρει στο άρθρο της η Global Times «καθώς η ουκρανική κρίση βαθαίνει, το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ απασχολεί όλο και πιο πολύ τους διεθνείς αναλυτές. Από τη στιγμή που μια τέτοια ένοπλη σύρραξη ξεσπάσει είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη και δεν είναι καθόλου απίθανο ένας παγκόσμιος πόλεμος να ξεσπάσει και ο παγκόσμιος πόλεμος είναι μια μορφή πολέμου που όλα τα έθνη του πλανήτη θα βρεθούν αντιμέτωπα, αργά ή γρήγορα».

Οι Κινέζοι, μάλλον θέλουν να αποκρύψουν από το ευρύ κοινό, ότι η πιθανότητα να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος, δεν θα αφορά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά τις αμφισβητήσεις των Δυτικών για την θαλάσσια ζώνη που θεωρεί δική της η Κίνα, και που βλάπτει τα ιαπωνικά -και όχι μόνο- συμφέροντα. Γι’ αυτό και η Κίνα δίνει προτεραιότητα στην αύξηση της ναυτικής ισχύος της.

Ο ανταγωνισμός στο διάστημα και το διαδίκτυο είναι πεδία σύγκρουσης, αλλά η θάλασσα όμως δεσπόζει στο κέντρο. Κατά την διάρκεια του Β΄ ΠΠ όλες οι τότε παγκόσμιες δυνάμεις είχαν επικεντρωμένη την προσοχή τους στην σημασία της ναυτικής ισχύος», εξηγεί ο κ. Xudong φέρνοντας ως παράδειγμα τον Αμερικανό στρατιωτικό αναλυτή Alfred Thayer Mahan:

«Ο Mahan, ο οποίος πέθανε το 1914, ήταν ο πρώτος που ανέλυσε την ιδέα της ναυτικής ισχύος. Ήταν αυτός που επινόησε την χρησιμότητα των ναυτικών δυνάμεων, του εμπορικού στόλου και των βάσεων σε χώρες του εξωτερικού τα οποία θα χρησίμευαν για την πραγματοποίηση των πολέμων στην ξηρά».

Στις μέρες μας ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπάσει για τις θαλάσσιες ζώνες επιρροής, και όχι για την Ουκρανία (της οποίας άλλωστε τα ιμάτια φαίνεται πως είχαν αποφασίσει πώς θα τα διαμοιράσουν). Έτσι, ένα από τα κορυφαία ζητήματα για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είναι πως θα τις αναπτύξουν. «Καθώς ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο της θάλασσας μεγαλώνει η εξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να μεταπηδήσει από την ξηρά στην θάλασσα. Στο μεταξύ η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιπάλων της.

» Αυτό απαιτεί από την Κίνα να αναπτύξει τη στρατιωτική της δύναμη βάσει των δεδομένων μιας παγκόσμιας σύγκρουσης. Η Κίνα βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Αρκτικού, του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού», γράφει ο κ. Xudong.

Η ανάπτυξη όμως της ναυτικής ισχύος της Κίνας επηρεάζει τα «νεύρα» πολλών χωρών, επομένως είναι ανάγκη για το Πεκίνο να αναπτύξει τη ναυτική του ισχύ έτσι ώστε να μη «στριμωχτεί» σε μια παθητική στάση. Καλό είναι επομένως, στις αναλύσεις για την Κίνα, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη αυτός ο παράγοντας, πέραν του οικονομικού.

Ο Μακεδών