Skip to main content

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα έχει ενεργοποιηθεί το ΤΕΜΠΜΕ για τους αγρότες, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ.Αποστολάκη.
Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί το ΤΕΜΠΜΕ για τους αγρότες, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη.

Κατά την ομιλία της, νωρίτερα, σε ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα η υφυπουργός διευκρίνισε πως μέσω του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα έχει πόρους 130 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτείται -μεταξύ άλλων- η αγορά ζωοτροφών, οι οποίες αποτελούν το 70% του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους και φέτος, έπειτα από μια χρονιά εξομάλυνσης, παρουσιάζουν νέα αύξηση.

«Θα καταπολεμήσουμε το κύκλωμα στη φέτα»

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο θέμα της φέτας, η κ.Αποστολάκη κατάγγειλε την ύπαρξη τεράστιου συστήματος απάτης που δρα στην ελληνική αγορά και προκειμένου να καρπωθεί πρόσκαιρα κέρδη, θέτει σε κίνδυνο μια προσπάθεια πολλών χρόνων για την κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικό προϊόν ΠΟΠ. «Αν χάσουμε την υπόθεση της φέτας, θα τη χάσουμε από εμάς τους ίδιους με αυτή την αθλιότητα» είπε η υφυπουργός και τόνισε πως για την ίδια είναι στοίχημα «να πιάσουμε πέντε από αυτούς τους κυρίους, και να στείλουμε ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στην αγορά, ότι εδώ κάποιοι δεν αστειεύονται».

Νωρίτερα ο δρ Εμ. Ανυφαντάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι η κατοχύρωση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, από την Ε. Ε., έχει γίνει υπό προϋποθέσεις. «Αν εμείς δεν τηρούμε αυτές τις προϋποθέσεις, φέρνοντας, για παράδειγμα, γάλα από την Ιταλία, ή παρασκευάζοντας το προϊόν με αγελαδινό γάλα κλπ, η απόφαση είναι πιθανό να αναιρεθεί, διότι όλα αυτά απαγορεύονται».

Ο καθηγητής τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται να γίνουν εντατικοί, αλλά και οργανωμένοι έλεγχοι από έναν ενιαίο ελεγκτικό οργανισμό και να πάψει να ισχύει η σημερινή κατάσταση όπου 3-4 υπουργείου «μπερδεύονται» στους ελέγχους με αποτέλεσμα αυτοί να είναι σποραδικοί. Παρουσίασε δε, στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κατοχυρωμένα προϊόντα ΠΟΠ είναι συνολικά 20 ελληνικά τυριά, αν και μόνο τέσσερα από αυτά έχουν ετήσια παραγωγή πάνω από τους 1.000 τόνους. Εξ αυτών μάλιστα η φέτα είναι κυρίαρχη με παραγωγή 95.398 τόνους, το 2009. «Ποσοστό 53,6% των ελληνικών τυριών είναι τυριά ΠΟΠ και το περίπου 49% αντιστοιχεί στη φέτα», είπε ο κ. Ανυφαντάκης και σημείωσε ότι πέρυσι η συνολική παραγωγή των τυριών της κατηγορίας ΠΟΠ ανήλθε σε 104.472 τόνους.

Απομιμήσεις και λευκό τυρί

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Δωδώνη ΑΕ, Λευτέρης Κόντος κατήγγειλε την πρακτική ευρωπαίων παραγωγών να πωλούν στις τρίτες χώρες είτε λευκό τυρί, είτε απομιμήσεις λευκού τυριού ως φέτα και σχολίασε πως «μπορεί να κερδίσαμε τη μάχη στις Βρυξέλλες, όμως η μάχη στην αγορά δεν έχει κερδηθεί ακόμη». Ανέφερε επίσης πως η τιμή που ισχύει σήμερα στην αγορά για το λίτρο γάλακτος δεν δικαιολογείται και ευθέως μίλησε για υποψίες ότι χρησιμοποιείται στην παραγωγή του φρέσκου γάλακτος μέρος από τις εισαγωγές φθηνότερης πρώτης ύλης.
Στο θέμα των τιμών τοποθετήθηκε και ο οικονομικός διευθυντής της Μεβγάλ, Παναγιώτης Χασάπης παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία με τα οποία θέλησε να καταδείξει πως οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν ζημιωθεί από τον πόλεμο στο φρέσκο γάλα, αν και αυξήθηκαν οι πωλήσεις.

Την αναθεώρηση του κώδικα τροφίμων και ποτών ζήτησε ο επικεφαλής της έτερης βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας Κρι–Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες εκπτώσεις που είναι αναγκασμένες οι επιχειρήσεις να δίνουν στα σούπερ μάρκετ, αλλά και το γεγονός ό,τι οι εξοφλήσεις γίνονται σε διάστημα 90 έως 180 ημερών.

Μάστιγα οι ελληνοποιήσεις

Μια άλλη μεγάλη μάστιγα για τον κλάδο, κατά την κ. Αποστολάκη, εν τω μεταξύ, είναι οι ελληνοποιήσεις. «Είναι ένα οριζόντιο πρόβλημα το οποίο διαπερνά όλη την αλυσίδα της παραγωγής», ανέφερε και παραδέχθηκε πως «σηκώνω τα χέρια ψηλά για τους τρόπους με τους οποίους γίνονται οι κομπίνες. Είμαστε πράγματι πολύ ευρηματικοί, αλλά πρέπει κι εδώ να στείλουμε ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα».

Σημείωσε, ακόμη, πως οι διαθέσιμοι πόροι από προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι μειωμένοι, επειδή έγιναν πολλές υπερβάσεις την περίοδο 2000 – 2006, όμως ξεκαθάρισε ότι «τα ώριμα και σοβαρά επενδυτικά σχέδια θα χρηματοδοτηθούν». Για τη μη αναγραφή της προέλευσης της α’ ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, εξάλλου, ανέφερε πως δημιουργεί συνθήκες κερδοσκοπίας και αποκάλυψε πως από κοινού με τον ΕΛΟΓΑΚ «επεξεργαζόμαστε ένα σήμα το οποίο εκούσια θα τοποθετούν οι μεταποιητές για να αποκτούν προστιθέμενη αξία». Σε σχέση με την αγορά μίλησε για ανισορροπίες και αδύναμους κρίκους στη λειτουργία της, τόνισε την ανάγκη διαφάνειας στη διαπραγμάτευση των τιμών κι αποτελεσματικότητας των ελέγχων και χαρακτήρισε κοντόθωρη τη λογική των εισαγωγών γάλακτος, διότι μακροπρόθεσμα αυτή οδηγεί σε κατάρρευση και θάνατο της ελληνικής παραγωγής.

Κινητοποιήσεις ενόψει

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δ. Καμπούρης προανάγγειλε ότι τη μεθεπόμενη Κυριακή πρόκειται να γίνει σύσκεψη του κλάδου στην Κοζάνη και αποκάλυψε ότι στις τάξεις των παραγωγών κυριαρχεί η άποψη να ξεκινήσει ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων από τη νέα χρονιά, γιατί «δεν μπορούμε να αντέξουμε με τις μειωμένες τιμές στο γάλα και την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές».

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις εξελίξεις στον κλάδο κι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος προειδοποίησε ότι η επιβίωση της γαλακτοβιομηχανίας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου παράγεται πάνω από το 80% του αγελαδινού και πάνω από το 40% του αιγοπρόβειου γάλακτος, εξαρτάται άμεσα από την επιβίωση των κτηνοτρόφων. «Μαζί με εμάς θα πεθάνετε και εσείς» ήταν η αποστροφή του κ. Πεβερέτου ο οποίος πρόσθεσε πως «έχουμε φθάσει σε κρίσιμο σημείο» κι εξήγησε τη θέση του αυτή παραθέτοντας στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως οι αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί σε μόλις 3.500, ενώ οι αιγροπροβατοτροφικές είναι περίπου 50.000. «Όσοι φεύγουν δεν ξαναγυρίζουν στο επάγγελμα» είπε κι εξέφρασε φόβους για επερχόμενο κύμα φυγής που θα προκαλέσει και πρόβλημα κοινωνικής συνοχής στην επαρχία, δεδομένου ότι «στην κτηνοτροφία απασχολούνται πάνω από 300 χιλ. εργαζόμενοι, πάνω από 15.000 επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον κλάδο». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΚ μίλησε για «γίγαντα της πραγματικής οικονομίας που βρίσκεται στην εντατική και κινδυνεύει με κατάρρευση» και τόνισε πως τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου είναι κυρίως το αυξημένο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την στασιμότητα τιμών, το σφράγισμα επιταγών και εν γένει την υπερχρέωση των παραγωγών.

Γνωστοποίησε ότι σύντομα θα συσταθεί μια διεπαγγελματική οργάνωση των κτηνοτρόφων για να προασπιστεί τα συμφέροντά τους, ενώ πρότεινε και ένα «μνημόνιο σωτηρίας», το οποίο πρέπει να προβλέπει:
- πάγωμα χρεών, που υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ, για 3 χρόνια,
- αύξηση τιμών αγοράς για το γάλα, με στρίμωγμα των εταιρειών διανομής που πωλούν σε 5 ημέρες και πληρώνουν σε 12 μήνες,
- στήριξη ή δημιουργία νέων ζωνών γάλακτος, καθώς και ανάπτυξη αναπαραγωγής ζωικού κεφαλαίου,
- ουσιαστικούς ελέγχους της αγοράς με εφαρμογή των νόμων