Skip to main content

Επαφές Κικίλια στο Βερολίνο για προσφυγικί και συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό βρέθηκε στην κορυφή των συνομιλιών μεταξύ Κικίλια και Γερμανών αξιωματούχων.

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, τις επιπτώσεις τους ειδικά για την Ελλάδα, αλλά και τις προοπτικές διευθέτησής τους από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας προσκεκλημένης του Ιδρύματος «Konrad Adenauer», ολοκλήρωσε σήμερα σειρά επαφών με κυβερνητικούς, κοινοβουλευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Νυρεμβέργη και στο Βερολίνο.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό και η στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα. «Πιστεύουμε στην συμφωνία -για αυτό και την ψηφίσαμε- και τη στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όχι μόνο θεωρητικά. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο και τις αδυναμίες της, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με την ελληνική κυβέρνηση και τις καθυστερήσεις στη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου, αλλά και με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδεικνύεται αξιόπιστος συνομιλητής», δήλωσε ο κ. Κικίλιας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρθηκε ειδικά στους χειρισμούς του ζητήματος της απελευθέρωσης της βίζας, εκφράζοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα είχε πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, ενδεχόμενη υπαναχώρηση της Άγκυρας από την συμφωνία.

Στο πλαίσιο των επαφών της, η αντιπροσωπεία της ΝΔ ανέδειξε ακόμη την ανάγκη απεμπλοκής της Ελλάδας από την συνεχιζόμενη πίεση που υφίσταται από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να οικοδομήσει διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία, αλλά και να αποκατασταθεί ο μηχανισμός ενημέρωσης σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας, τα θέματα επαναπροωθήσεων και μετεγκατάστασης. «Θέλουμε να γνωρίζουν οι συνομιλητές μας ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία και ότι επιδιώκουμε την συνεργασία. Είμαστε σταθερά και καθαρά φιλοευρωπαϊκό κόμμα και στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές λύσεις», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν η τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Βλάσης και το μέλος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Πάτροκλος Γεωργιάδης, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υφυπουργό στην Καγκελαρία, αρμόδιο για τον συντονισμό ομοσπονδίας και κρατιδίων στο θέμα των προσφύγων, Χέλγκε Μπράουν, με τον υφυπουργό Εσωτερικών Όλε Σρέντερ, με μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπηρεσιακούς παράγοντες στον τομέα μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ στη Νυρεμβέργη επισκέφθηκε το Ομοσπονδιακό Γραφείο για Μετανάστες και Πρόσφυγες, Τη Διεθνή Οργάνωση για τους Μετανάστες (REAG/GARP), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας και το Συντονιστικό Γραφείο για τη Μετανάστευση.