Skip to main content

Το προσφυγικό στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο σήμερα στη Ρώμη

Ζητούμενο η μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις «χώρες πρώτης γραμμής», όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία - Ποια άλλα θέματα θα συζητηθούν

Η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την «κοινωνική Ευρώπη» θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της τέταρτης Συνόδου των χωρών του Νότου που πραγματοποιείται σήμερα στη Ρώμη και στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να αναχωρήσει για την Ρώμη το μεσημέρι, και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η όλη ιδέα των «συνόδων των χωρών του Νότου», γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχο θα είναι το ζήτημα του προσφυγικού, με ζητούμενο τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις «χώρες πρώτης γραμμής», όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Παράλληλα, στην αιώνια πόλη πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

16.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.
19.00-19:45: Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.
19.50-20.00: Οικογενειακή φωτογραφία
20.00-20.30: Κοινές δηλώσεις στον Τύπο
20.30-22.00: Δείπνο εργασίας των ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο