Skip to main content

Το προσφυγικό στη συνάντηση Τουσκ - Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Η Ευρώπη πρέπει να φυλάξει καλύτερα τα σύνορά της, όμως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το προσφυγικό ζήτημα μονοπώλησε τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τη φύλαξη των συνόρων της, όμως το ίδιο περιμένουμε να κάνει και η Τουρκία» τόνισε ο κ. Τουσκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι κύρια αιτία της κρίσης είναι ο πόλεμος της Συρίας και οι τρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης του Άσαντ. Αναφερθείς στη λύση του προβλήματος, εστίασε στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών, στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης και τέλος, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για στρατηγική επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ κατέστησε αναγκαία την απαλλαγή της ενταξιακής πορείας από τεχνητά, πολιτικά εμπόδια.