Skip to main content

Το πρόγραμμα της τριμερούς στη Θεσσαλονίκη - Το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Το πρόγραμμα των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ και του Προέδρου της Κύπρου αύριο - Η ειδική εκδήλωση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Σε φρούριο έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη για την άφιξη των Βενιαμίν Νετανιάχου, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη που θα συμμετάσχουν στη Τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 15 Ιουνίου.

Στην πόλη μάλιστα έχει καταφτάσει ήδη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου μαζί με τη σύζυγο του.

Οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής.

Η προσέλευση των δύο πρωθυπουργών, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργών, θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί. Αμέσως μετά θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Νετανιάχου και παράλληλα συναντήσεις των ελλήνων υπουργών με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε ολομέλεια με τους δύο πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπογραφεί κοινή Διακήρυξη.

Αποκαλυπτήρια στήλης για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Στις 11:30 θα γίνει ειδική τελετή στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, θα κάνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα βαγόνια του θανάτου, με τους Εβραίους που οδηγούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην τελετή θα είναι παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

Τριμερής Συνάντηση Κορυφής

Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη - Νετανιάχου, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις υπουργών και θα ακολουθήσει η ολομέλεια.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την εβραϊκή συναγωγή.

Αναλυτικά: 

09:10: Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπ. Νετανιάχου

Παράλληλες διμερείς συναντήσεις των ομολόγων Υπουργών Ελλάδας-Ισραήλ

10:10: Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

11:45: Αποκαλυπτήρια πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

12:00: Διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου

12:30: Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των ομολόγων Υπουργών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

13:45: Υπογραφή κοινών ανακοινωθέντων και δηλώσεις των Ηγετών προς τα ΜΜΕ

14:20: Γεύμα εργασίας – Ολομέλεια Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ